SSSBiH pozvao federalne parlamentarce da ne glasaju za izmjene Zakona o radu

Predsjednik Saveza Samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović uputio je otvoreno pismo poslanicima Federalnog parlamenta, u kojem je optužio Vladu FBiH i Udruženje poslodavaca FBiH da iskorištavaju pandemiju koronavirusa za uništenje radničkih prava.

-Vlada FBiH kao predlagač i Udruženje poslodavaca FBiH kao inicijator Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, čine sve da vrijeme pandemije iskoriste za uništenje radničkih prava u najvećoj mogućoj mjeri, istakao je Šatorović.

Prema njegovim riječima, cilj izmjena Zakona o radu je omogućavanje poslodavcima da radnicima drastično smanjuju plate, da im po svom nahođenju skraćuju radno vrijeme, a samim tim i primanja, da ih šalju na čekanje samo pod drugim nazivom, opet uz drastično umanjenje plate, da ih prisiljavaju na plaćeno ili neplaćeno odsustvo i, u konačnici, da se derogiraju odredbe kolektivnih ugovora sa povoljnijim pravima.

Šatorović je rekao kako je očigledno da poslodavci žele da sav rizik poslovanja za vrijeme vanrednog ili stanja nesreće prebace na radnike i njihove porodice.

-Uz to, već traže od Vlade FBiH da ponovo proglasi stanje nesreće, koje će im omogućiti da uzmu još koji million KM poticaja u skladu sa ‘Korona zakonom’, ali i da stupe na snagu sramne izmjene Zakona o radu. Vjerujemo da niko neće biti iznenađen kada Vlada udovolji njihovom zahtjevu, a što se desiti vjerovatno u narednim sedmicama, naveo je Šatorović.

Parlamentarcima je poručio kako se ovaj prijedlog zakona samo predstavlja kao briga za radnike i njihovu dobrobit.

-Zbog slične brige je našu zemlju prethodnih pet godina napustilo stotine hiljada ljudi. Kao građani ove zemlje i kao oni iz čijeg rada se pune i budžeti i fondovi vas pitamo da li je uopće normalno i humano tražiti izmjene ključnih zakona iz radnog zakonodavstva u vrijeme kada se treba boriti za što hitniji oporavak ekonomije?! Ko će nositi najveći teret oporavka ekonomije ako ne radnici kojima ovakav zakon ugrožava golu egzistenciju i potpuno ih ponižava?!, naveo je Šatorović.

Kako je rekao, isprazne su fraze da se zakon mijenja zbog administrativnog aparata, smanjenja razlike između plata u javnom i realnom sektoru ili nekakvih ušteda.

-Sigurni smo da vam predlagač Zakona, kao ni poslodavci neće reći da se izmjenama i dopunama Zakona o radu poslodavcu daje pravo da dok traje stanje nesreće, odnosno vanredno stanje jednostrano izvrši umanjenje plate svim radnicima ako ima pad prihoda 20% ili veći. Granica ispod koje poslodavac ne bi mogao ići jeste minimalna plata koja trenutno nije regulisana nijednim aktom. Iznos koji se sada smatra najnižom platom je 406,60 KM sa porezom na dohodak. Dakle, plata radnicima bi mogla biti smanjena sve do ovog iznosa. Radniku koji ima 800 KM, 1000 KM ili veći iznos plate ovo nije nikakva utjeha, jer većina ima ratu kredita veću od minimalne plate, naglasio je Šatorović.

Dodao je da bi se ovim zakonom derogirale odredbe važećih kolektivnih ugovora, jer bi se na svako pitanje koje je različito (povoljnije) uređeno kolektivnim ugovorom, primjenjivao ovaj zakon.

-Osim što je nehumano i za radnike ponižavajuće, ovo rješenje je i neustavno, naveo je Šatorović, te pozvao parlamentarce da pokažu senzibilitet i odgovornost prema građanima i radnicima i da ne glasaju za ova, kako je rekao, sramna, nakaradna i skandalozna zakonska rješenja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *