Sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

2
520

U povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, evo kratkog podsjećanja na jedan od najvažnijih datuma u istoriji BiH.

“Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.”

“Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).”

Tada su udareni temelji koji, unatoč silnim pokušajima iz vana i iznutra, odolijevaju i predstavljaju domovinu svih Bosanaca i Hercegovaca, i Bošnjaka, i Hrvata i Srba, i svih koji je vole, poštuju i doživljavaju kao svoju državu.

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine! (tl)

2 Komentari

  1. Danas je i dan Svetog Jovana Milistivog!!!Svetac koji se zalagao za oprost za mir za ljubav i slogu među ljudima… svi slave današnji dan…. tako značajan !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here