“Srebrena malina” uplatila 452.475 KM duga za PDV, Hodžićeva firma moli UIO da se otpiše dug za zatezne kamate

0
413

Kompanija “FH Srebrena malina” danas je na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH uplatila iznos od 452.475 KM duga za PDV za uvoz respiratora.

Potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Radi se o dugu po osnovu PDV-a, koji je ova kompanija prijavila kao obavezu za uplatu u aprilskoj PDV prijavi. U skladu sa zakonskim rokovima ta obaveza trebala se uplatiti do 10. 05. 2020. godine. Kako obaveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik FH Srebrena malina d.o.o. ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude koji iznosi 5 % osnovnog duga, kao i zatezna zakonska kamata koja iznosi 0,04 % svakog dana zakašnjenja uplate obaveze.

Iz tog razloga, na današnji dan ukupna obaveza ovog poreskog obveznika iznosi 473.956 KM, a kako je obveznik danas uplatio iznos od 452.475 KM, na kartici obveznika i dalje ostaje obaveza za uplatu 21.481 KM, što znači da je obveznik i dalje u dugu u UIO, prenosi Radiosarajevo.

Također, dana 21.05.2020. godine Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje zaprimila je molbu kompanije „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude i zateznih kamata. U toj molbi „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. navodi da je uredno prijavila i pokušala uplatiti obaveze po osnovu PDV-a, u iznosu od 452.475 KM, ali da zbog rješenja Suda BiH broj: S1 2 K 035494 20 Krn 2 od 08.05.2020. godine, kojim su blokirani računi i privremeno obustavljeno izvršenje svih finansijskih transakcija, uplata obaveze po osnovu PDV-a nije realizovana u zakonskom roku.

U skladu sa važećim zakonskim propisima Uprava za indirekno oporezivanje ne može udovoljiti takvom zahtjevu iz razloga što trenutno ne postoje nikakve olakšice niti izmjene postojećih zakonskih propisa, pomoću kojih bi se obustavio obračun zatezne kamate i naknadnog tereta prinude, odnosno period prinudne naplate, koji je posljedica podnošenja prijave samooporezivanja bez plaćanja ili kašnjenja u plaćanju obaveza po osnovu prijave samooporezivanja.

Također, informacija da preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aeroodromu Sarajevo. Carinski postupak uvoza u BiH ovih 20 respiratora još uvijek nije okončan, a respiratori će moći ući u carinsko područje onog trenutka kada se uplate uvozne dažbine, u konkretnom slučaju uvozni PDV koji iznosi 265.131 KM.

Podsjetimo, zbog istrage o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine, koje je Vlada FBiH za 10,5 miliona KM nabavila posredstvom firme “Srebrena malina”, ovom preduzeću iz Srebrenice blokiran je račun. Ipak, Sud BiH uvažio je zahtjev vlasnika preduzeća Fikreta Hodžića da mu se sa blokiranog računa odobri plaćanje PDV-a.

Više od mjesec nakon što je iz Kine stiglo 80 respiratora iz Kine, preostalih 20 u BiH je dopremljeno tek prije nekoliko dana.

Više od mjesec dana nakon što je objavljena priču kako su respiratori u Federaciji BiH kupljeni preko firme koja se bavi prodajom voća i povrća, uhapšeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Sud BiH 31. maja odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here