Srce Sarajeva za najbolji film dobio je “Exile”

0
498

Na svečanoj online ceremoniji koja je snimljena u Narodnom pozorištu dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva najboljim rediteljima i rediteljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa 26. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Ceremoniju je i ove godine vodila Amra Bakšić-Čamo, koja je već u početku podsjetila kako je na ovogodišnjem festivalu prikazano 187 filmova, a 49 ih je bilo u utrci za Srce Sarajeva.

Srce Sarajeva za Najbolji film osvojio je “Exile” reditelja Visara Morine. Nagradu za najboljeg reditelja ovogodišnjeg festivala osvojio je Ru Hasanov za film “The Island Within”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film “Mare”. Najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis za film “Digger”.

Najbolji kratki film ove godine je “Antiotpad” reditelja Tina Žanića. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je “The Great Istanbul Depression” Zeynep Dilan Suren. Počasno Srce Sarajeva dobili su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen. Nagradu Audentia dobio je film “Garage People” Natalije Yefimkine.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je “Merry Christmas” reditelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija dobio je film “Holy Father” reditelja Andreia Dascalescua. Nagrada Human Rights otišla je u ruke reditelja Radeta Ciornicica za film “Acasa, My Home”. (klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here