Srbija ukinula izvanredno stanje zbog Covida-19

0
251

Skupština Srbije usvojila je u srijedu navečer odluku o ukidanju izvanrednog stanja uvedenog 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa i proglasila da donijete mjere mogu prestati prije objavljivanja u Službenom glasniku, a u tijeku je posljednji policijski sat koji prestaje u pet ujutro.

Parlament je retroaktivno potvrdio sve uredbe Vlade koje su tijekom izvanrednog stanja donijete uz supotpis predsjednika države, navodi Hina.

“Mislim da svi trebamo uživati u našem ogromnom uspjehu. Ovo je pobjeda svih nas za koju ne možemo reći da je konačna, ali je sad vrijeme da se borimo za ekonomiju, oporavak gospodarstva. Mislim da smo zajedno napravili dobar posao i ima razloga da se ponosimo”, rekla je premijerka Ana Brnabić u završnoj riječi prije glasanja o usvajanju odluke kojom je parlament potvrdio ukidanje izvanrednog stanja.

Ranije danas premijerka Srbije istaknula je, obrazlažući pred zastupnicima razloge za ukidanje izvanrednog stanja, da je Srbija ispunila šest ključnih uvjeta Svjetske zdravstvene organizacije.

Brnabić je istaknula kako Srbija više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupno testirane, što je ocijenila “najvažnijim uvjetom” za ukidanje izvanrednog stanja.

U danu formalnog ukidanja izvanrednog stanja zbog pandemije covida-19, službena statistika pokazuje više od 200 umrlih, te blizu 10.000 zaraženih koronavirusom od početka epidemije 6. ožujka.

Prema podacima za posljednja 24 sata, potvrđeno je još 114 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 9.791 slučaj. Dosad su preminule 203 osobe.

Stopa smrtnosti je 2,07 posto, od infekcije covida-19 oporavio se 1.971 pacijent, a od proglašenja epidemije testirane su 117.474 osobe.

U covid bolnicama je trenutno je na liječenju 1.750 osoba, od kojih je 48 na respiratoru.

Epidemiolog Predrag Kon ustvrdio je kako nije bilo dilema da li je trebalo uvesti izvanredno stanje jer je to “omogućilo uporabu vojske i policije zbog efikasnosti primjene mjera”, naglasivši da sve reducirane mjere prevencije i aktivan epidemiološki nadzor i dalje ostaju na snazi. (H)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here