Srbija protjerala hrvatskog diplomatu zbog “mreže agenata”, oglasila se Hrvatska

Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na uposlenike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije protjeralo je prvog tajnika ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera. On je proglašen personom non grata zbog optužbe da je vrbovao za rad u SOA-i.

Zbog poteza Srbije, reagovalo je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske,

– U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu, saopćeno je.

Hrvatsko ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali protjerivanje diplomata.

– Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na uposlenike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata, navodi se u njihovom saopćenju.

Srbijanski mediji tvrde da je Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) “razotkrila” hrvatskog diplomatu koji je u Beogradu pokušao napraviti “agenturnu mrežu”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *