Srbija pred istorijskom dilemom: Evropa ili ruska gubernija?

Prava istina je to da Rusi, sem u vrijeme Prvog srpskog ustanka, nikad nisu držali stranu Srbije. Naprotiv! U Srbiji je došlo vrijeme da istorija bude u službi nauke, a ne politike

0
259

„Botoksirani čovječuljak iz Kremlja je ratni zločinac!“- rekao je nedavno lider Lige socijaldemokratra Vojvodine Nenad Čanak, za Vladimira Vladimiroviča Putina, vođu ruskog pravoslavnog nacizma. Dakako, riječ je o presliku novog ruskog cara Ivana Groznog, u liku Putina. Ivan Grozni je izgradio snažnu srednjevjekovnu rusku državu, a Putin je za 22 godine izgradio ovovremenu snažnu rusku državu. Dvojica careva imaju istu sudbinu. Ovan Grozni je u ludilu ubio vlastitog sina, a Putin ubija – vlastitu državu!

Putinizacija ili povratak u devedesete

            Bezočna, rušilačka, zločinačka agresija režima botoksiranog Putina na susjedni, većinski pravoslavni ukrajinski narod, Rusima je nanijela istorijsku sramotu. Već pet godina zamakli legendarni ruski pjesnik Jevgenij Jevtušenko je pred sto hiljada ljudi u Moskvi i Kijevu recitovao svoju pjesmu „Hatjat li Ruskie vaini“ (Hoće li Rusi ratovati), ali i pred dvadeset hiljada studenata na svakom američkom univerzitetu koji je posjetio. Danas, mrtvom se pjesniku, koji je prvi rušio hladni rat, prevrću kosti u grobu! Rusi ne samo da ratuju već u bratskoj Ukrajini prave ratne zločine za koje će odgovarati pred licem međunarodne pravde.

Agresija Putinovog režima na suverenu članicu međunarodne zajednice, najveću evropsku državu, jeste zločin koji je rezultirao s 12 miliona raseljenih Ukrajinaca od čega ih je polovina protjerana u susjedne zemlje. Mnogi gradovi su sravnjeni sa zamljom, deseci hiljada civila i vojske Ukrajine su smrtno stradali. Ruski soldati su vršili mučenja i masovne zločine nad civilima. Porušeni su mnogi infrastrukturni objekti i spomenici nacionalne kulture. Ruski soldati zadojeni pravoslavnim nacizmom, koji nema nikakvog respekta prema kulturi i tradiciji, neće se libiti da poruše i Odesu – biser Crnog mora čijoj su arhitekturi pečat dali upravo ruski arhitekti i umjetnici. Zna se, rušilački nacistički genij cijeni samo smrt, uništenje drugog i drugačijeg.

Naravno, agresija Putinove soldateske je, za njega, izazvala neočekivani otpor naroda Ukrajine i sad se Rusija nalazi u situaciji da traži način izlaska iz pakla u koji je sama ušla. Cijena nepromišljene ideje botoksiranog čovječuljka iz Kremlja je već vidljivo velika. Civilizovani svijet je stao na stranu Ukrajine, na stranu borbe slobode, a protiv stvaranja novog ruskog carstva, novog Sovjetskog saveza, režima koji je likvidirao 20 miliona svojih podanika! Razlog – mislili su drugačije!

Nasuprot civiliziranom svijetu, mediji srpskog diktatora AV (Aleksandra Vučića) su stali u odbranu Putinove agresije i svih zločina počinjenih u Ukrajini! Masa „stručnjaka“ danonoćno srbijanskim građanima ispire mozak, jer to što vide na televiziji je laž! Putinu podmeću slike sravnjenih gradova, podmeću mu izbjeglice, podmeće nam svima zapadna propaganda da je Rusija napala susjednu zemlju. Ona je tamo otišla da brani ugrožene manjinske Ruse, kao što je Hitler branio Sudetske Nijemce, kao što je Milošević branio ugrožene Srbe širom bivše države…

U toj odbrani posebno paze da se nešto ne dogodi ukrajinskim građanima! Ma prava poezija ratovanja zaključuje nova perjanica srpskog nacizma, Dragoslav Bokan, bivši komandant Belih orlova, zločinačke srbijanske jedinice koja je izvršila brojne zločine nad Bošnjacima u BiH. U „poeziji ratovanja“ ide se toliko daleko da vodeći AV tabloid „Informer“ na naslovnoj strani, iz pera urednika Dragana Vučićevića, piše naslov: Ukrajina napala Rusiju! Zato Ukrajinci sami sebe granatiraju, kao što su i Sarajlije sebe, kao što smo sami sebe stavljali u konc-logore i sami se masovno ubijali, i optužuju Ruse!

Naravno, cijela propaganda vraća Vučićev režim u devedesete prošlog vijeka, kad je  AV sa skupštinske govornice objavio kursnu listu: Za jednog Srbina ubićemo stotinu Muslimana! Danas, ne postoji ni jedna druga nacija osim Srpske. Heppy tv poručuje: Komunisti su od Srba napravili Hrvate, Crnogorce, Majedonce, Muslimane i, zamislite, Albance! Albanci – stari srpski narod! Naravno, sve su to stanovnici srpskih zemalja!

Zašto se od početka diktature AV u Srbiji podstiče antievropsko i antiameričko javno mnijenje unatoč što njena privreda počiva na investicijama iz tog dijela svijeta? Zašto se vrši tolika nacifikacija Srbije kad ona mora da bira između civilizirane Evrope ili da bude jedna od ruskih gubernija? Zašto se reafirmiše genocidna politika Miloševića? Zašto srbijanski vojnici proučavaju geografiju BiH i Kosova?

Blizanci Vučić, Milanović, Dodik i Čović

            Političko javno mnijenje na zapadnom Balkanu je bilo pod snažnim utiskom da je Evropska zajednica pred raspadom i da NATO savez nije posebno jaka i jedinstvena sila. S druge strane, bio je dojam da Rusija pod diktaturom Putina i oligarha, dakle KGB-eovaca, jeste u velikom ekonomskom i vojnom, a time i političkom usponu. Da postaje imperija! U tom kontekstu se modelirala i politika Srbije prema susjedima, posebno BiH i Crnoj Gori, čime je inducirala istu politiku Zagreba prema našoj zemlji.

AV režim, čim je zauzeo kompletnu državnu i političku vlast, započeo je, svim materijalnim i institucionalnim sredstvima, uz sadejstvo sa vjerskim holdingom Srpska pravoslavna crkva, rušenje vlasti, međunacionalnih odnosa unutrašnje i vanjske suverenosti BiH i Crne Gore. Detalje znamo. Sve je to rađeno vjerujući u snagu Rusije i slabost Zapada.

U BiH je na tako pogrešnim premisama došlo do snažnog, bratskog odnosa predsjednika HDZ, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Dva brata blizanca su povjerovali da Bog nije visoko, a da Rusija nije daleko. Dakle, zajedno su blizanci podržali nacističku agresiju Rusije vjerujući u njen pobjednički rezultat. U toj konstelaciji, Putinovi kučići AV i ekstremni vođa“ Bošnjaka pravoslavne vere“, Milorad Dodik, te Dragan Čović, vidjeli su da je BiH podijeljena između Srbije i Hrvatske! Za takvu priliku se pričestio i drogirani Zoran Milanović. On  je pratio razvoj situacije i na sva zvona je hvalio be-ha blizance – Dragana Čovića, nekoć i civilno lice na službi u JNA, i Bošnjaka pravoslavne vjere, Milorada Dodika. Javna blamaža drogera sa Pantovčaka, izazvala je rekciju i HDZ Hrvatske i EU.

Odnos snaga na međunarodnoj sceni, a posebno sve jači otpor Ukrajine na vojnom planu, doveo je i do javnog priznanja prvog u Bošnjaka pravoslavne vjere da su se promijenili i uslovi za dalje njegove poteze u rušenju pravnog poretka BiH. Takođe, AV ovih dana treba uvesti sankcije zločinačkom režimu botoksiranog čovječuljka iz Kremlja. To će, privremeno dovesti do konsternacije vladajućeg proruskog javnog mnijenja u Srbiji. Mediji AV će imati složen posao da, konačno, tamošnjem javnom prostoru kažu pravu istinu o istoriji srpsko-ruskih odnosa.

Prava istina je to da Rusi, sem u vrijeme Prvog srpskog ustanka, nikad nisu držali stranu Srbije. Naprotiv! U Srbiji je došlo vrijeme da istorija bude u službi nauke, a ne politike. (Piše: Ekrem AVDIĆ)    

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here