Srbija: Obavezni vojni rok najranije 2023. godine, služenje 90 dana

Konačnu odluku o obaveznom vojnom roku koji je kao mogućnost najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donijet će nova vlada i novi saziv Skupštine Srbije nakon šire javne rasprave, pa bi samim tim prvi regruti u kasarne mogli najranije 2023. godine, pišu danas Večernje novosti.

Kako taj list navodi, vojni vrh je prvobitno sastavio više modela služenja vojnog roka, koji su se razlikovali po trajanju, potrebnim resursima, finansijama i organizacionim promjenama u sistemu odbrane, a da je nakon više studija odlučeno da služenje vojne obaveze od 90 dana najviše odgovara.

Novosti pišu da je potrebno ponovo pokrenuti garnizone i kasarne koje su u međuvremenu prodate ili napuštene, kao i da je neophodno jačanje logistike.

“Vojska ima veliku glavobolju s kadrom sposobnim za rad s mladim vojnicima i sprovođenjem njihove obuke, jer su postojeći centri za obuku napravljeni po mjeri profesionalne armije”, pišu Novosti.

Navode i da pojedine radne verzije novog koncepta podrazumijevaju i pojačanu “vojničku platu” i dodaju da bi, prema računici Ministarstva odbrane, obavezni vojni rok, odnosno troškovi obuke, ishrane, oblačenja, transporta… mogao godišnje koštati oko osam milijardi dinara (132 miliona KM).

Od 40 evropskih zemalja, tradicionalni vojni rok postoji u 14: Rusiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Austriji, Švicarskoj, Litvaniji, Estoniji, Belorusiji, Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i Kipru, a Novosti pišu da vojni rok u tim zemljama najčešće traje od šest do 12 mjeseci.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *