Srbija će prihvatiti odluku o Dejtonskom sporazumu sa kojom su saglasna sva tri naroda u BiH

Srbija će prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu sa kojom se saglase tri naroda u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi ćemo prihvatiti svaku odluku sa kojom se saglase sva tri naroda, posebno srpski i po tom pitanju mi ćemo slediti sve ono što sva tri naroda kažu tamo da treba raditi”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o saradnji Srbije i BiH.

“Uskoro ratifkujemo aranžman sa Turskom oko autoputa Beograd-Sarajevo, u toku je izgradnja mosta, a krećemo u rad na deonici Kuzmin-Rača”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, uradiće sve što je u njihovoj moći da se mir i stabilnost na Balkanu očuvaju.

“Potreba nasušna srpskog naroda ma gde da živi je očuvanje mira, stabilnosti na Balkanu i naše je da uradimo sve u našoj moći da taj mir i stabilnost sačuvamo”, dodao je.

Predsednik Srbije je kazao i da su podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Komentarišući izbor novog ambasadora Hrvatske u Srbiji, on je kazao da poštuje njihov izbor, te najavio će vrlo brzo dati agreman Hidajetu Biščeviću i dočekati ga u Beogradu.

On je podsetio da će 29. januara posetiti Drvar, gde će kompanija Jumko otvoriti svoj pogon, a Komercijalna banka svoju podružnicu.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je BiH rešila sve za most Bratunac-Ljubovija, te kazao da bi sve trebalo da bude završeno i stavljeno u promet u narednih godinu i po dana.

On je ocenio da bi “ma kakvi razgovori o promenama Dejtonskog sporazuma, bez Republike Srpske, značili smrtnu presudu za BIH”.

“RS neće ostati u BiH izvan ovih okvira i ovog Ustava, a bilo kakvi razgovori da se menja Dejton u tom formatu dovešće do toga da mi onda nemamo razloga da ostanemo u BiH”, kazao je.
Dodik je dodao da RS poštuje “ostatke ostataka Dejtona, koji za njih u političkom vokabularu važi za celovit sporazum”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *