Srbi blokirali puteve na sjeveru Kosova

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se večeras sa navodima da su na teritoriji Srbije blokirani putevi, odnosno da se onemogućava prolazak autobusa i kamiona u blizini Merdara i Jarinja.

 Mediji u Beogradu, sa druge strane, javljaju da vozači srpskih kamiona na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo zbog blokade uvoza robe iz Srbije i podršku Srbima sa Kosova, ali i da se samo zabranjuje prolazak kamiona sa „RKS“ oznakama.

– Obavještavamo vas da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova – naveli su iz kosovskog Ministarstva vanjskih poslova.Oni ujedno tvrde da prolazak automobila trenutno nije siguran.

Ministarstvo je ujedno pozvalo građane da ne putuju kroz Srbiju, a one koji se već nalaze u Srbiji, da koriste prelaze Mutivode, Bela Zemlja, ili da krenu preko Sjeverne Makedonije i Skoplja ka teritoriji Kosova.

Za dodatne informacije pozvali su građane da prate objave Kosovske policije, a s obzirom na to da je, kako navode, u opticaju „mnogo lažnih vijesti koje imaju za cilj širenje straha“.

Sa druge strane, Novosti pišu da su vozači kamiona sa srpskim registarskim tablicama odlučili da blokiraju puteve zbog odluke Prištine o blokadi uvoza robe iz Srbije.

Novosti navode da su puteve blokirali vozači koji stoje već danima na Jarinju i Merdaru.

Oni su izašli iz kamiona, propuštaju automobile i autobuse ali, kako su potvrdili, neće propuštati kamione kosovskih registarskih oznaka, piše ovaj medij.

Naznačili su da su na putu ka Merdaru blokirali puteve kako zbog zabrane uvoza robe, ali i u znak podrške Srbima sa Kosova.

Novosti pišu da se na ovoj dionici naizmjenično propuštaju putnička vozila. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *