Sramotno: Pred blagdane plaće činovnika u Gradskoj upravi Tuzla povećane 10 posto

Na predblagdanskoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla činovnicima Gradske uprave, od portira do gradonačelnika, povećane su plaće za 10 posto.

Obrazloženje povećanja objasnila je pomoćnica gradonačelnika Suada Isaković za finansije kazavši (da ne kažemo slagavši!):

“Plate u Gradskoj upravi (Tuzla) nisu visoke i ovo povećanje od 10 posto je pokušaj da se pomogne zaposlenicima u prevazilaženju sve težeg života˝! – to reče g. Isaković i ostade živa i teža za nakoliko stotina maraka pri novoj isplati.

Možda i “nisu visoke”, tvrdi naš kolumnista i analitičar Derviš Čičko, ali da bi se moglo zaključivati o tome, prijeki lijek je redovna objava registra svih primanja uposlenika Gradske uprave, uključivo i JP/JU. Sa Gradonačelnikom na čelu.

Ono što je javno dostupno kroz bruto budžetske alineje, tvrdi Čičko u kolumni na Facebooku, potpuno je katastrofično: gotovo tri puta veći broj činovnika i njihova vrtoglava godišnja bruto “cijena” od gotovo 18 miliona KM, bez materijalnih troškova. I dalje zapošljavanje.

Vjerovatno je vrlo slično stanje, ako ne i besramnije, u javnim preduzećima i ustanovama.

U stvari, trećina realnog budžeta odlazi na plaće činovnika. Znate li i za jedan slučaj da je neko naputio posao u GU zbog male plaće!? Naravno da ne znate.

Ovakva socijalna neosjetljivost spram armije ubogih i nesumnjivo gladnih penzionera, čije penzije nisu povećane ni za marku drugu godinu, potom, radnika na birou za (ne)zapošljavanje i inih, mladih, ljudi srednje dobi koji su ostali bez posla, izaziva opravdani gnjev siromašnih i potlačenih.

U Gradskoj upravi uz sve imaju redovan topli obrok, regres, sve naknade koje drugi nemaju, prevoz i slično, pa se opravdano postavlja pitanja dokle seže ovakva drskost i bezobrazluk.

Hoće li penzioneri, nezaposleni, gladni, ugostitelji, piljari, i ini siromašni s motkama izaći pred zgradu Gradske uprave i početi tražiti spiskove primanja zaposlenih koje oni biraju i plaćaju?

Drskost je ignoririsati zahtjev da se objelodane primanja gradonačelnika koji budžet tretira kao privatno vlasništvo, te svih zaposlenih kojih ima tri puta više nego što nalažu evropski standardi za zajednicu veličine Tuzle.

Izgleda da su Imamović, Perićka, Isakovićka i ostali drski i oholi činovnici zaboravili februar 2014. godine, kada su bježali u Sarajevo dok je zgrada općine gorjela.

Poruka predsjedniku GO Stranske penzionera Tuzla, Vehidu Jahiću, “zatrubite” malo pred Gradskom upravom, ponesite transparente, pa da vidimo s koje će strane i kako činovnici brisati kući.

A kao prvo, treba od Gradskog vijeća tražiti da se povuče ova sramotna odluka o povećanju inače velikih plaća još za 10 posto. Povećanje jednog nižeg činovnika s prosjekom od 1.000 KM mjesečno, veće je od zagarantovane penzije u FBiH. Pa nije li dosta javašluka i “žderanja” narodnog novca kad god se Imamoviću i kliki porohtije!? (Piše: Miroslav PETROVIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

5 0 komentara

  1. Imamovic i redjicka par za izbjegavati i ne trose.platu oni zove od dnevnika uglavnom za put inostranstvo pa

  2. Direktori Javnih preduzeća u vlasništvu Grada imaju ugovorne plaće 5.000 – 7.000 KM. Molim g. Čička da zatraži zvanicne podatke o platama celnika svih JP koje su proglašene poslovnom tajnom u statutu poduzeća.

  3. Bezze priča. Ispade da ovi službenici trebaju da rade dzabe zbog “socijalne osjetljivosti”. Zasto bi necija plata tj. cijena rada robovala “socijalnoj osjetljivosti”? Ne robuje niko tome pa ne trebaju ni oni.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *