Spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske novinarke Olivere Lakić

Crnogorski tužitelji objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske istraživačke novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat pokušan u proljeće 2018.

Istražuje kriminal u Crnoj Gori – Olivera Lakić (Foto: Internet)

Specijalni tužitelj Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhićena dvojica osumnjičenih za planiranje ubojstva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužitelji.

Ista skupina osumnjičena je i za pokušaj ubojstva 2018. kada je Lakić ranjena u nogu.

“Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije”, rekao je Čađenović.

Novinarske udruge ranije su zatražile od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić.

Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, ona je prvi put napadnuta udarcima u glavu u ožujku 2012. ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u svibnju 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja, prenosi Hina.

Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u tvornici “Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i sigurnosnim službama.

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Trump.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *