Sportski novinari ljuti: M:tel i Arena Sport “izbacili” sa stadiona TV kamere drugih kuća i radio reportere!? (Foto)

0
470

Na sastanku s novinarima u FK Slobodi danas se spominjala riječ bojkot!

Spominjali su ga novinari koji su ostali zatečeni informacijom da će na utakmici Sloboda – Radnik, u subotu, na stadionu moći raditi samo dva fotoreportera i šest izvještača. Od ta dva fotića, jedna je akreditacija rezervirana za Slobodinog službenog fotoreportera, dok će i gostujuća ekipa imati pravo na svog fotografa.

Praktično, nijedan tuzlanski fotoreporter neće moći snimati detalje sa spomenute utakmice, a k tome, u konkurenciji za dobijanje akreditacije su i “analitičari” nekih inozemnih kladionica, pa se postavlja pitanje ko je dozvolio da u drugi saf dođu domaći, tuzlanski medijski poslenici, oni isti koje Sloboda i drugi klubovi svaki čas vuku za rukav tražeći da objave njihove bitne i nebitne informacije, kako bi klub medijski bio u žiži pažnje javnosti.

Ovo je sve, navodno, odredio NS BiH rukovodeći se naredbama (?) Federalnog korona-kriznog štaba, a u Savezu su bukvalno najmanje računa vodili o intresima medija bez kojih, da budemo precizni, liga i nema nikakvog smisla.

Da stvar bude čudnija, zabranjen je ulazak na stadion TV kamermanima i novinarima TV kuća, osim onih koje prenose utakmicu, kao i radio-reporterima!? Predstavnici Slobode danas su objasnili da su to odredili M:tel, kao generalni sponzor Premijer lige i Arena sport, kao ekskluzivni vršitelj TV prenosa s utakmica ove lige.

Ako su donijeli ovakvu sramotnu odluku, onda čudi zašto je TV kamerama zabranjen ulazak na Tušanj s obzirom na to da nijedna TV kuća neće prenositi susret Sloboda – Radnik? I kako je moguće da bilo ko zabrani radio-prenos sa stadiona, pogotovo ako se zna – da ponovimo – da neće biti TV prenosa?

Postavlja se pitanje, da li je M:tel sam sebi “skočio u usta” ako se zna da je prihvatanje generalnog sponzorstva lige isključivo marketinški interes tog mobilnog operatera!? I, druge strane, otkud Areni Sport pravo da zabranjuje drugim TV kućama snimanje insertaže za emisije koje će biti emitovane poslije završetka utakmica?

Jasno je da zbog pandemije na stadionima neće biti publike, te da će ukupan broj prisutnih tokom utakmice bit stotinjak osoba. Razrađene su mjere kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze. Ali, da će mediji biti “desetkovani” ovako rigorozno, niko nije mogao očekivati. Pratili smo i neke međunarodne utakmice na TV-u i vidjeli smo da fotoreporteri nisu svedeni na broj 2, odnosno, novinari na broj 8.

Tuzlanski novinari danas su iznijeli predstavnicima Slobode niz primjedbi, u nadi da će biti prenesene Savezu, M:telu i Areni sport. Do subote se ne može očekivati drastična promjena odnosa spram medijskih kuća. Za kasnije, ostala je mogućnost da “sedma sila” primijeni mjeru bojkota Slobodinih utakmica i informacija za javnost ovog kluba.

Novinari se zasipaju informacijama za medije, kad klubovima treba javna pažnja, a kad su uslovi za rad u pitanju, onda su mediji u zapečku. E, pa tako više neće moći! (M. Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here