Sport u 2019. (20) – Čičko: Urediti gradsku sportsku politiku na potpuno drugačiji način!

0
347

Tuzla LIVE je anketirao veći broj sportaša, trenera, predsjednika klubova, članova uprava, profesora, novinara i sportskih radnika na temu o uspjeha i neuspjeha tuzlanskog i kantonalnog sporta u 2019. godini.

Derviš Čičko: Potrebno je napustiti budžetsko finansiranje profesionalnog sporta (Foto: Miro Petrović)

Bivši sportista saveznog ranga, sportski radnik, biznismen i političar, Derviš Čičko, poslao je zanimljive i intrigantne odgovore na našu anketu, i kaže:

1. Iskreno cijeneći sve ljude uključene na bilo koji način, podrazumijevajući i gledatelje, koji daju konačni “šlag na tortu”, u sve što je vezano za sportsku kulturu, teško je ne priznati da je najveći uspjeh sporta u Tuzli samo njegovo postojanje i opstajanje. Gotovo svi tzv. mali i pojedinačni sportovi su stihijski prepušteni kapacitetu organizacijskog entuzijazma pojedinaca, izuzev preskupih “igračaka” enormno plaćanih javnim novcem, za privatnu javnu, posebno predizbornu, zabavu, kao što je OKK Sloboda, FK Sloboda i donedavno ŽKK Jedinstvo Dženex.

2. Svakako da je već duži niz godina najveći sportski neuspjeh u Gradu neprekinuti kontinuitet potpune anarhije u organiziranosti i smislenim prioritetima uopšte finansiranja amaterskog sporta, kao sportske kulture, na jednoj strani i takmičarskog, profesionalnog natjecanja, na drugoj. Sve ono što je besmisleno i nezakonito bacanje budžetskog novca u “bure bez dna”, i bez ikakve javne kontrole, u profesionalne klubove, potpuni je fijasko lokalne sportske politike, ako takva uopšte i postoji.

3. U narednoj, izbornoj 2020. godini, trebalo bi, napokon, urediti gradsku sportsku politiku na principijelno potpuno drugačiji način, uređujući odnose sa svim sportskim klubovima na jedinstven način, uvodeći jasne principe i okvire javnog interesa u sportu Grada, podrazumijevajući potpuno transparentno finansiranje. Jasno je da je ključna stvar potpuno napuštanje direktnog budžetskog finansiranja profesionalnog sporta izvan kvalitetnog gazdovanja sportskim objektima u interesu i vlasništvu Grada, striktno u okvirima JPP-a, tj. javno privatnog partnertstva sa prethodno privatiziranim profesionalnim klubovima – mišljenje je Derviša Čička. (mp)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here