Spektakularnom ceremonijom otvoreno Svjetsko prvenstvo u Kataru

0
241
U organizaciju SP-a u Kataru uloženo je 200 milijardi dolara (Foto: Ilustracija)

U Al Khoru, pred 60.000 gledatelja na Al Bayt stadionu, spektakularno je otvoreno 22. Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Svečanu ceremonija na stadionu Al Bayt u katarskom gradu Al Khoru otvorio je čuveni glumac Morgan Freeman.

Uslijedili su performansi sa tradicionalnim katarskim motivima i prezentacijama. Zatim su se na pozornici stadiona Al Byat pojavile osobe koje su nosile zastave 32 države učesnice ovogodišnjeg šampionata.

Njima su se pridružile maskote sa ranijih svjetskih prvenstava, koje su plesale uz muzičke numere koje su na prethodnim Mundijalima uveseljavale veliki broj navijačima širom planete zemlje.

Junkook, azijska muzička zvijezda, i katarski pjevač Fahad Al Kubaisi otpjevali su jednu od zvaničnih pjesama SP u Katar 2022 “Dreamers”.

Emir Katara Tamim bin Hamad al-Thani obratio se cijelom svijeta i otvorio Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Svim ekipa i sudionicima želim veličanstvenu sportsku predstva i užitak za sve. Neka ovo budu dani koji nas sve nadahnjuju dobrotom i nadom. Sretno svima” kazao je amim bin Hamad al-Thani.

Bogata država Bliskog istoka uložila je u organizacija najvećeg fudbalskog događaja na svijetu 200 milijardi dolara, što je apsolunti rekord svjetskih prvenstava, ukoliko uzmemo da je na drugom mjestu Brazil, koji je 2014. godine uložio 15 milijaradi dolara u organizaciju. Rusi su recimo osigurali za Mundijal prije četiri godine 11,6 milijardi, što je skoro 20 puta manje od Katara.

SP se otvara utakmicom Katara i Ekvadora na stadionu Al Bayt od 17 sati po našem vremenu.

Na 22. SP-u posljednji puta nastupit će 32 reprezentacije, jer već nakon četiri godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi za svjetski naslov borit će se 48 ekipa.

U Kataru su reprezentacije podijeljene u osam grupa sa po četiri ekipe, a dvije najbolje iz svake grupe izborit će osminu finala.

Naslov iz Rusije brani Francuska koja je prije četiri godine u finalu svladala Hrvatsku. Finale će se igrati 18. 12. na stadionu Lusail. (Ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here