Specijalna olimpijada i atletika u službi zdravlja djece

Ministar za kulturu, sport i mlade u Tuzlanskom kantonu, Zlatan Muratović, primio je danas nekdašnju bosanskohercegovačku atletičarku i olimpijku, a danas direktoricu AK “Sloboda Tehnograd” i Specijalne olimpijade BiH, Kadu Delić Selimović.

Jedna od tema razgovora i sigurno ono po čemu Kada Delić Selimović, zajedno sa svojim timom, predstavlja Bosnu i Hercegovinu širom svijeta u najljepšem svjetlu je „Specijalna olimpijada BiH“.

Specijalna olimpijada BiH je akreditovani član Europske specijalne olimpijade koja broji 57 članica euroazijske regije. Specijalna olimpijada BiH za projekte inkluzije djece sa posebnim potrebama donijela je našoj državi dva velika projekta Evropske unije, od kojih je jedan ERASMUS+ a drugi je projekat EU i Norveškog fonda u okviru kojeg je samo devet  organizacija dobilo sredstva ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura. Specijalnoj olimpijadi BiH je dodijeljeno 111.433 eura.

Pored ova dva projekta uspjeli su ostvariti saradnju i kroz trogodišnji projekat UNICEF-a koga finansira fondacija Lucy Meyer kao globalni ambasador UNICEF-a.

Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na inkluziju u sportu, te je bilo govora i o projektu “Mladi sportaši” koji obuhvata djecu od 2-7 godina.

Kada Delić Selimović je upoznala ministra sa aktivnosti u AK “Sloboda – Tehnograd”, te je istakla značaj programa Svjetske atletske federacije „Dječija atletika“ kojeg upravo provodi AK “Sloboda Tehnograd”, kao nosilac razvoja atletskog sporta na području kantona.

Ministar je izrazio podršku projektima kojima se na najbolji mogući način promoviše kanton i država, te se složio da posebno u današnje vrijeme kada je zdravlje djece dodatno ugroženo treba podržati svaki projekat koji doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti, što projekat „Dječija atletika“ svakako jeste.

Na kraju je upućen poziv ministru da zajedno sa ministrima zdravstva, obrazovanja i nauke, rada, socijalne politike i povratka prisustvuju Porodičnom zdravstvenom forumu kojeg finansira UNICEF , a koji se održava u Tuzli ove sedmice, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *