Španski premijer obećao da će zabraniti prostituciju

0
99
spanski premijer pedro sanchez zabrana prostitucija
Prostitucija je u Španiji dekriminalizirana 1995. godine

Španski premijer Pedro Sanchez obećao je, u svom obraćanju javnosti u nedjelju, da će kriminalizirati prostituciju u toj zemlji, javlja BBC.

Obraćajući se pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valenciji, Sanchez je rekao da ta praksa “porobljava” žene.

Prostitucija je dekriminalizirana u Španiji 1995. godine. Ujedinjene nacije su 2016. godine procijenile da je seksualna industrija u zemlji ostvaruje 3,7 milijardi eura.

Istraživanje iz 2009. pokazalo je da je svaki treći muškarac u Španiji makar jednom platio seksualne usluge.

Međutim, drugi izvještaj objavljen 2009. godine sugerira da bi ta brojka mogla iznositi čak 39 posto, a studija UN -a iz 2011. navodi Španiju kao treći najveći centar za prostituciju u svijetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulirana i ne postoje kazne za one koji nude plaćene seksualne usluge svojom voljom sve dok se ne odvijaju u javnim prostorima.

Međutim, podvođenje ili djelovanje kao posrednik između seksualne radnice i potencijalnog klijenta je protuzakonito.

Industrija je doživjela procvat od svoje dekriminalizacije i procjenjuje se da oko tristo hiljada žena rade kao prostitutke u Španiji.

Stranka premijera Sancheza je 2019. godine u svom izbornom manifestu obećala da će prostituciju staviti van zakona, što je viđeno kao potez da se pridobije više žena glasača na izborima. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here