Solak: Dvije letjelice FUCZ u funkciji od sutra za dostavu uzoraka (Video)

0
1120

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas na konferenciji za medije da će se pratiti broj ljudi koji trebaju biti testirani na novi koronavirus Covid-19 u tri velika klinička centra, odgovarajući tako na pitanje novinara o tome kako će biti raspoređeno 150.000 testova koji trebaju stići u Bosnu i Hercegovinu.


– Razgovara se i o ostalim labaratorijama koje bi radile testiranja, ali sve će ići preko Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te će se u skladu s potrebama raspoređivati – pojasnio je Solak.

Ta pošiljka bi trebala, kaže, stići sljedeće sedmice te će do tada rasporediti oko 40.000 testova na ove tri referentne laboratorije i one koje budu akreditirane za tu vrstu posla.

Dodao je da su Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Kliničkoj bolnici u Mostaru danas isporučeni testovi, a već sutra se očekuje dodatnih 20.000 testova te je kazao da će biti dovoljno testova u narednom periodu.

Na kraju je istaknuo da će od sutra biti u funkciju stavljene dvije letjelice Federalne uprave Civilne zaštite koje će prevoziti uzorke iz udaljenih gradova za testiranje u Sarajevu, a prije svega to je Bihać, ali će se razmotriti mogućnost i za ostale centre koji su udaljeni. (F, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here