Šokantno otkriće naučnika: Kako se koronavirus širi u odvodnim cijevima u kupatilima

Kako se pandemija koronavirusa razvija, pojavljuje se više informacija o tome kako se virus širi u zajednici. Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da se SARS-Cov-2, virus koji uzrokuje Covid-19, širi aerosolima, odnosno kapljicama koje ostaju suspendirane u zraku.

No, nova studija pokazuje da se virus može proširiti i odvodnim cijevima u kupaonicama. Znanstvenici su to utvrdili nakon što su ispitivali napušteni stan u Guangzhou u Kini. Njihovi nalazi dodatno potvrđuju da se virus širi putem aerosola.

Prijenos zrakom

Nekoliko studija otkrilo je da se Covid-19 može širiti aerosolima i u bolničkim uvjetima. Prijenos zrakom definiran je kao širenje zaraznog agensa širenjem kapljičnih jezgri, tj. aerosola koji ostaju zarazni kad se suspendiraju u zraku na velikim udaljenostima, navodi WHO.

Nedavne studije su pokazale da do prijenosa virusa zrakom može doći i u zatvorenim prostorima u kojima je slaba ventilacija.

Širenje virusa u kupaonicama

Tim istraživača iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC), Sveučilišta Utah i Medicinskog sveučilišta Nanjing nastojao je istražiti prijenos aerosola te su proveli eksperiment “simulacija traga na licu mjesta”.

Tako su nastojali procijeniti može li se virus proširiti otpadnim cijevima nakon puštanja vode u zahodskoj školjci.

Ovaj tim je u februaru u kupaonici napuštenog stana pronašao SARS-CoV-2 RNA na površinskim uzorcima, poput onih iz ručke za tuš, slavine i sudopera. Kupaonica se nalazi na 16. katu, odmah iznad stana u kojemu je boravilo pet osoba kojima je dijagnosticiran Covid-19 u razdoblju od 16. do 30. siječnja.

Istraživački tim je rekao da je njihov eksperiment potvrdio mogućnost prijenosa aerosola kroz drenažne cijevi nakon puštanja vode u zahodu na 15. katu.

Aerosoli su pronađeni i u zahodima u stanovima na 25. i 27. katu.

U slučaju Amoya Gardens iz 2003. godine, topli važni zrak iz kupaonice pacijenta koji je bolovao od teške akutne respiratorne bolesti (SARS) širio se kroz zračne otvore i u druge stanove.

Ostali načini prijenosa virusa zrakom

Istraživački tim je otkrio da se SARS-Cov-2, osim kroz odvodne cijevi, može širiti i na druge načine.

Primjerice, proba zbora u Washingtonu u SAD-u uzrokovala je infekciju kod 53 osobe od ukupno 61 koju su prisustvovale, a dva pacijenta su preminula. Proba je dovela do jačih mjera opreznosti, a nitko od sudionika nije imao simptome bolesti.

Zdravstveni stručnjaci smatraju kako se virus može širiti i pjevanjem, pri čemu snažni udisaji i izdisaji mogu aerosolizirati virusa, što je dovelo do prijenosa bolesti, navodi News medical.

Druga izvješća također navode da se virus može prenijeti zrakom te se pri tome spominju i žarišta u zatvorenim ili prepunim okruženjima, uključujući bolnice, javna vozila, urede, trgovačke centre i zatvore.
osti
Tim potiče vlade i zdravstvene ustanove da nametnu strategije predostrožn koje su ključne za zaštitu javnog zdravlja. Trebali bi informirati širu javnost, posebno ranjive skupine, o izbjegavanju gužve i slabo prozračenog okruženja.

Budući da postoji rizik od prijenosa zrakom u zatvorenim prostorima, osiguravanje odgovarajuće prirodne ventilacije i smanjenje upotrebe centralne klimatizacije su presudni. Vozila javnog prijevoza treba redovito dezinficirati, a zahode također treba redovito temeljito čistiti.

Što je najvažnije, nošenje maski, izbjegavanje gužve, fizičko distanciranje i pravilna higijena ruku i dalje su najbolji načini za sprečavanje infekcije i širenja COVID-19.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *