Šokantna izjava Kodre: Kao i prije 15 godina govorili su mi koje igrače da zovem u reprezentaciju

Kodro je prvi put bio selektor BiH od januara do maja 2008. godine kada je Zmajeve predvodio sa klupe na dva susreta baš kao i u drugom mandatu od augusta do septembra 2023. godine

kodro za spanske medije govorio o stanju fudbala u bih
Kodro je za španske medije govorio o katastrofalnom stanju fudbala u BiH (Foto: Arhiva)

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro je u razgovoru za španske medije govorio o stanju u našem fudbalu i društvu uopšte.

Kako je istakao, predsjednici Saveza su mu u oba mandata na kojima je bio u reprezentaciji BiH predlagali koje igrače da poziva u nacionalni tim što je on odbijao te je zbog toga u konačnici i dobio otkaz.

Mislio je da su se neke stvari promijenile u odnosu na prvi mandat 2008. godine, no uvjerio se da nisu te da i dalje funkcionišu na isti način.

“To je veoma lagano za objasniti iako je drugi boravak na klupi Zmajeva, koji je okončan prije mjesec i po, nešto čudniji za mene. Kada sam prvi put bio selektor 2008. godine, predsjednik (u tadašnje vrijeme funkciju predsjednika su obavljali Sulejman Čolaković, Milan Jelić, Bogdan Čeko i Iljo Dominković op.a.) mi je uoči utakmice sa Japanom rekao ‘hej, imam nekoliko nogometaša i bilo bi dobro da ih pozoveš’. Imao je neke igrače koji su vjerovatno preko zastupnika bili u kontaktu s njim, a tako su stvari tada funkcionisale u Bosni i Hercegovini. Rekao je da će me zauzvrat podržati i pustiti me da radim. Nakon toga sam tražio sastanak sa predsjednikom i dva potpredsjednika jer je u BiH sve podijeljeno na tri, čak i Savez. Govorim vam ovo da shvatite kako sam počeo raditi kao trener. Sjeo sam sa njima i pitao ih da vide šta se dešava. Predsjednik mi je rekao da moram staviti trojicu njegovih nogometaša, a potpredsjednik je dodao da i on također ima prijatelja koji treba ubaciti neke svoje igrače. Tako sam počeo. To su bili ogromni problemi, veliki nered, a u konačnici su me nakon dvije utakmice otpustili”, rekao je Kodro za sport.jotdown.es te dodao:

“Nakon 15 godina sam se vratio i ponovo razgovarao sa predstavnicima Saveza. Mislio sam da su se stvari u BiH promijenile, da su svi problemi od ranije nestali, no prvi put kad su me kontaktirali, rekli su mi da je predsjednik Saveza Vico Zeljković rekao da moram uključiti nekoliko njegovih nogometaša u reprezentaciju, a jedan od njih gotovo nije igrao nikako posljednjih godina. Rekao sam da to ne mogu i zato su me otpustili. Bh. nogomet funkcioniše na taj način. Dat ću vam posao, ali morate obratiti pažnju na neke stvari. Nažalost, mislio sam da to više nije slučaj, ali sam shvatio da sam se prevario. Došao sam u reprezentaciju, odigrali smo dvije utakmice, jednu smo pobijedili, a od Islanda smo izgubili u 92. minuti susreta što je bio dovoljan razlog za njih da me otpuste. Kasnije su rekli da smo se usmeno dogovorili da ukoliko ne pobijedim prve dvije utakmice, da me mogu otpustiti bez da mi duguju išta, ali to nema veze s istinom. Očigledno je da sam potpisao ugovor i da se moram braniti”.

Podsjetimo, Kodro je prvi put bio selektor BiH od januara do maja 2008. godine kada je Zmajeve predvodio sa klupe na dva susreta baš kao i u drugom mandatu od augusta do septembra 2023. godine.

U međuvremenu je radio kao trener drugog tima Real Sociedada i juniorske ekipe baskijskog sastava, Sarajeva, Servettea te Stade-Lausanne, a bio je pomoćnik u stručnom štabu prvog tima Real Sociedada. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *