Snažnija podrška institucija EU procesu evropskih integracija BiH

BiH potrebna jasna potvrda evropske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integrisanja naše zemlje u zajednicu evropskih država

Čavara sa Keverom i Orbanom Foto:BHRT

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Budimpešti, u odvojenim susretima na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, s predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslom Keverom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Čavara je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini i svim drugim državama regiona jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara naglasio je da je Bosni i Hercegovini, zbog složenih odnosa unutar zemlje i snažnih spoljnih uticaja, potrebna jasna potvrda evropske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integrisanja naše zemlje u zajednicu evropskih država.

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kever istakao je da se njegova zemlja snažno bori za očuvanje evropskih vrijednosti, kao i identiteta i suvereniteta država i naroda unutar EU. Kever je ponovio stav da je strateški i nacionalni interes Mađarske da podrži proces proširenja EU na sve zemlje jugoistočne Evrope s kojima dijeli geografske i istorijske veze.

Čavara i Kever potvrdili su da dvije zemlje gaje dobre i prijateljske odnose, koje je potrebno dalje unapređivati, posebno na planu ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara pozvao je predsjednika Narodne skupštine Mađarske u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U susretu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, potvrđen je zajednički stav o potrebi snažnije podrške institucija EU procesu evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Čavara posebno se zahvalio premijeru Orbanu na otvorenim stavovima koje je iznio tokom današnje konferencije u Budimpešti, kao i na najavi da će Mađarska izdvojiti dodatna sredstva kako bi podržala Plan rasta vrijedan šest milijardi eura, koji su zvaničnici EU predstavili uz najnoviji paket proširenja, saopćeno je iz PSBiH. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *