Smjernice za proces vakcinacije u TK

1
536
vakcinacija statistika fbih
Tuzlanski kanton je drugi po broju vakcinisanih u FBiH (Foto: Arhiva)

U saradnji Ministarstva zdravstva TK i Zavoda za javno zdravstvo TK održan je sastanak sa direktorima/predstavnicima domova zdravlja na području TK pri čemu su doneseni zaključci koji su upućeni prema domovima zdravlja na postupanje.

Jedan od zaključaka je da je potrebno ubrzati proces imunizacije stanovništva na terenu, tako da se sve vakcine koje u toku jedne sedmice budu raspodijeljene po opštinama moraju do naredne isporuke iskoristiti. Sve zdravstvene ustanove od 7. juna moraju resornom ministartsvu dostaviti podatke na dnevnom nivou o broju vakcinisanih osoba i to po kategorijama vakcinisanih osoba. Zdravstvene ustanove dužne su da se pridržavaju prioritetnih grupa za vakcinaciju protiv COVID-19, a u slučaju neovlaštenog i neopravdanog vakcinisanja osoba, koje nisu u prioritetnim grupama, odgovornost preuzimaju zdravstvene ustanove koje su vršile vakcinaciju.

Između ostalog donesen je i zaključak da osobe koje su vakcinisane van granica BIH, a pripadaju prioritetnoj grupi, drugu dozu vakcine mogu primiti na području TK, revakcinacija će se vrštii istom vrstom vakcine. Sve zaključke pogledajte na fotografijama.

1 komentar

  1. O čemu oni pričaju? Kakve smjernice? Halo, gdje su vakcine za obične građane? U Brkom tece vakcinacija, u Sarajevu itd., ovdje kad nazoves da pitas, prvo te pitaju kako se zoves, ako nisi na spisku koji je formiran prema uticaju i vezama, neces doći na red.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here