Smjena Nezavisnog odbora Skupštine TK

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena članova Nezavisnog odbora koji vrši nadzor nad radom Uprave policije.

Ova tačka dnevnog reda izazvala je burnu raspravu između pozicije i opozicije.

– Nezavisni odbor se bira tako što ga bira Skupština, znači to tijelo je na Skupštini i istoj odgovara. Što se tiče opozicije vrlo jasno možemo reći da mi imamo ostavku predsjednika Nezavisnog odbora, imamo već prije ostavku jednog člana i imamo jedanog člana koji iz proceduralnih razloga ne može biti član NO. Ovaj Nezavisni odbor nije imao kvorum za rad – izjavio je Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK.

Prema njegovom obrazloženju, konkursna procedura bi bila vrlo komplicirana te se zbog toga pribjeglo smjeni ovog tijela.

Odluci pozicije u Tuzlanskom kantonu oštro se protivi opozicija.

Smjenom Nezavisnog odbora nisu zadovoljni ni u Klubu Stranske demokratske akcije.

– Smatramo da apsolutno nisu ispunjeni bilo kakvi pravni uslovi da bi se moglo doći do ove faze smjene Nezavisnog odbora. Činjenica ovome ide u prilog da Zakonodavno-pravna komisija nije dala svoje mišljenje na samu proceduru i sigurno će posljedica ove smjene rezultirati novim dobijenim tužbama – izjavio je Midhat Čaušević.

Iz SDP-a koji je dio skupštinske većine smatraju da je Nezavisni odbor trebao podnijeti ostavku onoga trenutka kada je na sudu pala odluka o smjeni komesara MUP-a TK, koji je vraćen na poziciju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *