Smjena Nezavisnog odbora Skupštine TK

U SDP-u smatraju da je Nezavisni odbor trebao podnijeti ostavku onoga trenutka kada je na sudu pala odluka o smjeni komesara MUP-a TK

0
201
Izglasana smjena Nezavisneg odbora Foto: Arhiva TL

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena članova Nezavisnog odbora koji vrši nadzor nad radom Uprave policije.

Ova tačka dnevnog reda izazvala je burnu raspravu između pozicije i opozicije.

– Nezavisni odbor se bira tako što ga bira Skupština, znači to tijelo je na Skupštini i istoj odgovara. Što se tiče opozicije vrlo jasno možemo reći da mi imamo ostavku predsjednika Nezavisnog odbora, imamo već prije ostavku jednog člana i imamo jedanog člana koji iz proceduralnih razloga ne može biti član NO. Ovaj Nezavisni odbor nije imao kvorum za rad – izjavio je Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK.

Prema njegovom obrazloženju, konkursna procedura bi bila vrlo komplicirana te se zbog toga pribjeglo smjeni ovog tijela.

Odluci pozicije u Tuzlanskom kantonu oštro se protivi opozicija.

Smjenom Nezavisnog odbora nisu zadovoljni ni u Klubu Stranske demokratske akcije.

– Smatramo da apsolutno nisu ispunjeni bilo kakvi pravni uslovi da bi se moglo doći do ove faze smjene Nezavisnog odbora. Činjenica ovome ide u prilog da Zakonodavno-pravna komisija nije dala svoje mišljenje na samu proceduru i sigurno će posljedica ove smjene rezultirati novim dobijenim tužbama – izjavio je Midhat Čaušević.

Iz SDP-a koji je dio skupštinske većine smatraju da je Nezavisni odbor trebao podnijeti ostavku onoga trenutka kada je na sudu pala odluka o smjeni komesara MUP-a TK, koji je vraćen na poziciju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here