Odluka disciplinske komisije o Gordani Tadić do kraja mjeseca

“Svijetla tačka u vrijeme blokade rada državnih institucija je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine. Članovi su se okupili u punom sastavu. Na stolu – zadaci iz oblasti pravosuđa, ali i problemi, kao što je nedostatak kadra u sudovima i tužilaštvima. Da bi rastjerali tamu u bh. pravosuđu, potreban je veći angažman svih članova VSTV-a”, zaključio je nakon šest mjeseci mandata prvi čovjek ove institucije Halil Lagumdžija.

Afere, neriješeni problemi i zadaci muče bh. pravosuđe. Nakon ljetne pauze članove krovne pravosudne institucije dočekali su: disciplinski postupci protiv nosilaca pravosudnih funkcija, hronični nedostatak kadra u sudovima i tužilaštvima.

A tu je i ključno, jačanje vladavine prava, na čemu insistira EU. Upravo od toga zavisi i nova finansijska injekcija. Evropa je namijenila 14,2 milijarde evra za države u procesu proširenja. Ali, glavni uslov – usvajanje izmjena i dopuna zakona o VSTS-u BiH, odavno je na čekanju, piše Federalna.ba.
SDA / Izetbegović o imenovanju Schmidta, Izbornom zakonu, smjeni Gordane Tadić…

“Taj zakon nama treba otvoriti vrata za naše dvije ključne pozicije, to je potpuna uspostava Odjela za integritet nosilaca pravosudnih funkcija. Kad to dobijemo onda možemo na potpun način raditi kontrolu, u najgrubljem da kažem, imovine tužilaca i sudija”, pojašnjava Lagumdžija.

Odjeljenje za integritet bitan je segmet izmjena, ali tu je i niz preporuka iz Pribeovog i izvještaja OEBS-a koje treba dodati. Pored stranih mišljenja u izradi je i prvi domaći izvještaj o stanju u pravosuđu. No, i jedan i drugi dokument su u nacrtima. U fiokama čekaju da se odblokira rad institucija. Ipak, privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu odradila je veliki posao.

“Sigurno ima pozitivnih pomaka. Nemam nikave dileme da je upravo zahvaljujući onome što je proizašlo pred Komisijom Tegeltija nije imao drugu opciju nego da da ostavku. I čitav disciplinski potupak protiv glave tužiteljice BiH je pokrenut zbog onoga što je ona sama rekla pred Komisijom, priznala da ne koristi CMS – ističe Damir Arnaut, predsjednik Privremene istražne komisije PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu (NS).

Postupak protiv Gordane Tadić pred Drugostepenom istražnom komisijom biće nastavljen u izmijenjenom sastavu komisije. Na dužnost člana Savjeta stupio je Sanin Bogunić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji će naslijediti Mahmuta Švraku.

“Već sam dao nalog odjelu da se pripremi odluka o njegovom imenovanju za člana Drugostepene disciplinske komisije u predmetu Gordane Tadić. Očekujem da bi i u jednom i u drugom slučaju drugostepene komisije svoj rad trebale završiti do kraja mjeseca”, navodi Lagumdžija.

A krajem mjeseca bit će obavljen i sastanak VSTS-a sa sudovima, tužilaštvima i advokatskim komorama entiteta. Cilj je izvući finalne zaključke koje su slabosti u procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korpucije. Iako su i brojna druga pravosudna pitanja još na čekanju. Po svemu sudeći sa dolaskom novog rukovodstva na čelo krovne pravosudne institucije duvaju neki novi vjetrovi, koji bi mogli rastjerati tamu u bh. pravosuđu, mišljenja je Lagumdžija.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *