Mimo skupštinskih klupa smijenili Vladu TK premijera Denijala Tulumovića!?

0
320
"Ko bi gori, sad je doli" - Skupština TK (Foto: Darko Zabuš)

Na današnjoj sjednici hitnog karaktera nova skupštinska većina, koja sada ima 18 zastupnika izglasala je nepovjerenje Vladi TK na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem.

Ne bi u tome bilo ništa čudno, da sve nije urađeno mimo skupštinskih klupa. Naime, zastupnici nove skupštinske većine nisu se pojavili na sjednici, nego su u odvojenoj prostoriji odlučili o smjeni Vlade, prije nego što se o Ustavni sud izjasnio o zaptiti vitalnog nacionalnog intresa, koji su pokrenuli aktuelni lideri Skupštine tk.

Po automatizmu od danas su smijenjeni i svi ministri u dosadašnjoj vladi Tuzlanskog kantona. Novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB sa 18 ruku.

Podsjetimo, nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

Dževad Hadžić predsjednik KO SDP-a BiH Tuzla zakazao je u zgradi Skupštine TK press konferenciju za medije na kojoj će biti saopćeno više detalja i informacija.

Nakon smjene Vlade TK na današnjoj sjednici hitnog karakteraimenovani su i novi predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda, te njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda.

Prvi naredni korak nove skupštinske većine u TK je usvajanje predloženog Budžeta ili eventualno usvajanje odluke o privremenom finansiranju čime bi bila izgbjegnuta finansijska blokada i omogućeno normalno funkcioniranje institucija.

Ostaje da se vidi da li je sve bilo regularno i da li će se smjena izvršiti bezbolno, kako se nadaju u četiri stranke koje čine skupštinsku većinu. (Tzl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here