Smijeh, radost i zabava obilježile Sportske igre mladih u Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici i Goraždu (Foto)

Igre svoje putovanje nastavljaju u Novom Travniku, a potom će se družiti s mališanima u Tuzlanskom kantonu, saopćili su organizatori.

0
241

Plazma Sportske igre mladih su počele ovogodišnju, 12. sezonu, u martu ove godine i do sada su obišle 25 od ukupno 45 bh. gradova, koliko je planirano za 2022. godinu. Gradovi domaćini u prethodnom periodu bili su Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Goražde.

U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara, ove godine je Vlada Federacije BiH.

Najinteresantniji mečevi u Zvorniku, bili su u okviru Intesa Sanpaolo Banka Cup-a u odbojci, a u konačnici plasman na Veliko finale Igara, slavile su ekipe OK Libero, predvođena kapitenkom Larom Đurđević i ekipa „Sparta“, predvođena kapitenom Mersadom Salihovićem.

Uspjele smo savladati ekipu ŽOK Bratunac u finalnom meču i plasirati se na Veliko finale Igara u Sarajevu. Radujemo se druženju i upoznavanju novih prijatelja“ istakla je Lara Đurđević u ime ekipe OK Libero.

Igre u saradnji sa UEFA foundation for children i ove godine, ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportovima mogu biti jednako dobre kao dječaci. Upravo takav primjer je i ekipa „Zvornik 01“ koja je u Zvorniku, bila najbolja u ženskoj konkurenciji u nogometu te ostvarila plasman na Veliko finale.

Radujemo se pobjedi u okviru Coca-Cola Cup-a i nadamo se dobrom plasmanu i na finalnom takmičenju u Sarajevu“, istakla je Irina Erkić, kapitenka nogometne ekipe „Zvornik 01“.

U Bratuncu su održana regionalna takmičenja u košarci za kategoriju 2007. godište i mlađi, a titulu najboljih ponijela je ekipa „Reprezentacija“ koja je u finalnom meču savladala ekipu „Dream team“.

Pobijedili smo danas na Kinder Joy of moving turniru u košarci i jedva čekamo polufinalni turnir. Nadamo se prolasku na Veliko finale“, istakao je Luka Ilić, kapiten ekipe „Reprezentacija“.

U Srebrenici su odigrani nogometni turniri za obje kategorije. Savladavši ekipu „Lavovi“, ekipa pod nazivom „Mali šampioni“ se plasirala na polufinalni turnir gdje će se boriti za plasman na finale.

Osvojili smo danas turnir u nogometu i jedva čekamo nastavak takmičenja. Iskreno se nadam da ćemo ostvariti plasman u Sarajevos“, kazao je Kerim Begić, kapiten ekipe „Mali šampioni“.

Pored regionalnih takmičenja u Srebrenici, u saradnji sa Opštinom Srebrenica, Igre su organizovale m:tel Dan sporta za najmlađe učenike osnovnih škola. Više od 500 mališana, polusatni zabavni program, paljenje baklje i takmičenja u igri između dvije vatre i atletici oduševili su sve prisutne u ovom gradu, dok su u večernjim satima svi mogli uživati u koncertu legendarne Crvene jabuke i vatromet.

I u Goraždu je pod pokroviteljstvom Grada Goražde, održan m:tel Dan sporta. Takmičenja su počela svečanim paljenjem plamena, a potom su se najmlađi osnovnoškolci takmičili u utrci na 60m i igri između dvije vatre, a najspretnije i najsretnije ekipe okitile su se medaljama po završetku takmičenja.

Najviše uzbuđenja u Goraždu bilo je u okviru nogometnog turnira u starijoj kategoriji, a plasman na polufinalni turnir ostvarila je ekipa „Štrumfovi“, predvođena kapitenom Muhamedom Imamovićem. Više hiljada ljudi je i u Goraždu, ispred Gradske dvorane, pjevalo pjesme Crvene jabuke.

Pored sportskih takmičenja, dječaci i djevojčice na terenima širom BiH, uče o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži kroz radionice sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i kroz projekat „Zero Waste – budi dio igre, čuvajmo našu planetu“ koji Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola.

Igre svoje putovanje nastavljaju u Novom Travniku, a potom će se družiti s mališanima u Tuzlanskom kantonu, saopćili su organizatori. (Foto: SIM)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here