Smajlović: Očekujem kaznu doživotnog zatvora za Mladića

Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je da ima utisak da će Žalbeno vijeće u Hagu potvrditi prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske RS Ratku Mladiću.

Takođe, smatra i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

Ona je za RTS rekla da nije uopšte slučajno to što se dva važna događaja – presuda Ratku Mladiću i sednica Saveta bezbednosti UN o Hagu – odvijaju u istom danu.

Sud u Hagu je sud UN, odnosno Savjet bezbjednosti ga je formirao. Dakle, ovo je način da se napravi maksimalni efekat. Da u jednom danu bude i ta, možda i na neki način i najvažnije presuda, zato što je Srebrenica najvažniji slučaj koji je rješavan u Hagu“, rekla je Smajlovićeva.

Kako je rekla, ovo je težak dan za Srbiju, ali i dan kada treba da se izrazi pijetet žrtvama Srebrenice, kada treba da se saosjeća s bolom njihovih porodica i kada o tome mora da se misli i da se poštuje bol tih porodica koje su izgubile toliko ljudi.

Za mene je Ratko Mladić neko ko jeste počinio ratni zločin. Ja njega smatram ratnim zločincem. Nisam primijetila da bilo ko ozbiljan tvrdi, govorim sada o pravnim i zapadnim ekspertima, da će se promijeniti presuda u onom dijelu koji Bošnjaci i vlast u Sarajevu i tužilac Serž Bramerc najviše žele, a to je da se kaže da nije bio samo genocid u Srebrenici, već da je bio i u još šest opština“, rekla je Smajlović, a prenosi Tanjug.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *