Smailbegović: Kompanije spremaju tužbu protiv Elektroprivrede

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH je kazao da Elektroprivreda BiH provodi pravno nasilje nad privrednicima.

Smailbegović je kazao da i pored odluka Parlamenta i Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijene struje na 20 posto, EP BiH pokušava da nađe neke zakonske osnove da poveća cijenu.

-Jedna od stvari na koje smo reagovali je da su ponudili dva mjeseca rezervno snabdjevanje jednom značajnom broju privrednih subjekata. Po Zakonu o električnoj energiji, oni imaju pravo na prvih šest dana. I to su na kraju shvatili nakon naših pritisaka i uradili. Za prvih šest dana će privrednici struju platiti četiri do pet puta veću u odnosu na onu koju su imali, zato što odluka Vlade vrijedi od 6. januara – kazao je.

Dalje pojašnjava da u ugovorima koje EP BiH nudi od 7. januara pokušavaju se ubaciti neki novi članovi.

-Po prvi put u zadnjih 12 godina su ubacili limite potrošnje. Vi ćete morati svakog 20. u mjesecu najaviti potrošnju za idući mjesec. Napravili su tolerancije. Za velike firme nema tolerancije, za firme srednje veličine tolerancija ja pet posto i za manje firme je 10 posto. najviše je firmi sa pet posto. Moguće je planirati potrošnju električne energije, ali tolerancije su jako uske. Ako probijete ili potrošite manje plaćate penale. Ako neko potroši deset posto, on će platiti dupli račun za struju – pojasnio je.

Smailbegović navodi kao sporan i dio oko plaćanja skuplje struje u slučaju kvarova na električnim postojenjima, prenosi Hayat.

-Ne možete svoj trošak održavanja prebaciti na krajnjeg kupca, kupac nema uticaja na kvarove, a plaćaće šest puta veću struju u slučaju kvarova – kazao je.

Dodaje da su neke firme dobile krajem prošle godine ugovore uvećane za 100-150 posto, te da se i njima diže cijena za 20 posto.

-Kompanije se udružuju i pripremaju tužbu protiv Elektroprivrede BiH. Ići ćemo i prema Konkurencijskom vijeću, a nisu isključeni ni protesti – kazao je Smailbegović.

Izrazio je nadu da će Vlada FBiH imati razumijevanja i snage da obuzda EP BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *