“Slučaj GIKIL”: Kraljevstvo čelika ispostavlja fakture!

Poput italijanskih generala, ali bez šeširića sa ukrasnim perjem, pred odabranim novindžijama, glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić i postupajući Ćazim Serhatlić, slavodobitno su svekolikom pučanstvu, 24. jula 2019. godine, objavili da su završili veliki posao istrage višegodišnjeg kriminala u lukavačkom GIKIL-u.

 Očigledno se novacgubiona dva mjesta. Ovdje je ostajao, a bio je dužan da se preda kroz opremu da bi se zaštitili ljudi na ovom području zbog onečišćenja okoliša, pa do protupravnih radnjih koje su polučile protupravnu imovinsku korist od strane pojedinaca i ovlaštenih službenih osoba”, rekao je tada Tomislav Ljubić, glavni kantonalni tužilac.

Istragom su obuhvaćeni: Pramod Mital, predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a, Rajib Dash, član ovog odbora, Paramesh Bhattacharyy, generalni direktor kompanije, te Vehid Mešić i Faik Buševac, kao odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.

 “Kada je riječ o Mittalu i ostalim državljanima Indije, koje je on postavio u Nadzorni odbor i na mjesto generalnog direktora, njima se stavlja na teret da su još od 2003. kada je došlo do pristupanja tadašnjeg GSHLa u formiranje GIKILa sačinili aneks ugovora kojim je došlo do neplaćanja ugovorenih obaveza u iznosu od nekih 45 miliona KM, a što je GSHL bio u obavezi uplatiti na imovinu GIKILa, odnosno da se uvede u knjigu udjela, što nije učinjeno. Mi smatramo da postoji organizovana veza između stranog ulagača s određenim domaćim ljudima da se to uradi na takav način”,  pojasnio je Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac u ovom slučaju.

Arbitraža u inostranstvu

            Pramod Mital sa saradnicima, britanskim i indijskim državljanima, privedeni su i nakon toga su pušteni uz jemstvo: platili su 1,5 miliona eura za sebe i 11 miliona na poseban račun GIKIL-a. Dakle, nisu bili u pritvoru što se vidi iz sudskog spisa. Međutim, postupajući tužilac Čazim Serhatlić i njegov šef Ljubić, nisu uzeli putne isprave Pramodu Mitallu i saradnicima, nisu im dali obavezu javljanja u policijsku upravu, nisu…

Naravno, biznismeni su odmah su otputovali u Veliku Britaniju i dalja istraga je bila nemoguća. Zar tužitelji, kad su već „turili nos gdje ne trebaju“, ne znaju da V. Britanija ne isporučuje svoje građane? Da li je riječ o totalnom neznanju ili totalnoj namjeri? Posljedica jednog ili drugog je da se Pramod Mital nikad više neće pojaviti pred Serhatlićem ili Ljubićem. A, nije morao ni do sada.

Sve nezakonite radnje, na vrat i na svoju ruku, obavljali su Ljubić i Serhatlić uprkos što je Kantonalni sud u Tuzli 5. oktobra 2019. godine potvrdio Rješenje opštinskog suda u Tuzli o nenadležnosti u rješavanju sporova između stranih ulagača i domaćih partnera! Ceh će platiti, nažalost, građani Tuzlanskog kantona. Za nepoštivanje sudskih odluka, mišljenja sam, da bi već sada trebali biti ražalovani!

Naime, znali su da postoji Ugovor  između rečenih partnera u kojim su se obavezali da eventualne poslone sporove rješava međunarodna arbitraža. Tim prije što je riječ o poslovnim odnosima tvrtki iz više država. Takođe, iz neznanja ili nečeg drugog, tužioci nisu uzeli u obzir da je septembra 2006. godine potpisan Sporazum između Indije i BiH o promociji i zaštiti ulaganja, a da je stupio na snagu 6. decembra 2008. godine. Taj sporazum se zasniva na Međunarodnom privrednom pravu, a ovaj za sporove među poslovnim partnerima ima institut arbitraže.

Kriv je dr Halid Genjac

Ukratko, tuzlanski tužioci nisu smjeli „turati nos gdje ne treba“, to jest raditi nešto za šta nisu ovlašteni. Da nevolja bude veća, oni su kumovali da Pramod Mitall, odnosno njegova tvrtka GSHL, sa 51 posto vlasništva u GIKIL-u , dakle, kao osnivač i dioničar, od 2019. godine bude izbačena iz vlasničkih i upravljačkih struktura čime su u potpunosti uništili investicije, piše, među ostalim, u pismu koje je Pramod Mital uputio na sve relevantne izvršne organe BiH, Federacije BiH i kantona.

Takođe, državne i entiteske glavonje obavještava da su prema njemu i dvojici saradnika BiH pokrenuli niz nezakonitih i krivičnih radnji, zastrašivanje, uznemiravanje i nezakonito lišavanje slobode.  Pramod Mitall navodi da je protiv njega nelegitimno i nepravedno pokrenut krivični postupak i da se tužiteljstvo direktno i nezakonito umiješalo u rad GIKIL-a. Niko od adresa ni repom nije mahnuo!

Unatoč svemu, Tužilaštvo TK je 13. januara ove godine potvrdilo optužnicu protiv Mitalla i saradnika. Pet dana ranije, Mitall je sve najvažnije adrese u BiH i Federaciji BiH obavijestio da je pokrenuo međunarodnu arbitražu. Od nje, a ona arbitrira kako da se brzo i efikasno riješi spor među poslovnim partnerima, a na osnovama Međunarodnog privrednog, odnosno poslovnog prava. Član porodice „kraljeva čelika“, pete po bogatstvu u svijetu, traži 300 miliona odštete! Zato našim kantonalnim vladarima treba na vrijeme nabaviti što više apaurina!

No, kad se bolje razmisli, za sve je najveći krivac dr Halid Genjac, ginekolog, kao dugogodišnji predsjednik zakonodavno-ustavne komisije državnog parlamenta. Jer, kad ginekolog, pored tolikih pravnika, vodi glavnu riječ o ustavu i zakonima, onda su i jedno i drugo kilavi. Tako i funkcioniraju! Kako da onda imamo tužioce koji nisu kilavi? (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

One comment

  1. E vala moram priznati niko ne pise takko dobro o cazimu kao vi i vidim da ga dobro znate. i meni je nanio stetu ogromnu samo nijw dospjelo u medije jos a dospjece.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *