Slovenija nakon eksplozije: ‘Mislio sam da nam je Putin poslao raketu‘

Uobičajeni radni dan u Kočevju u Sloveniji u četvrtak ujutro prekinula je snažna eksplozija. Zgrade su se zatresle, na nekima su popucala stakla.

Visoko iznad slovenskoga gradića formirala se “gljiva” i vrlo brzo bilo je jasno da je epicentar eksplozije tvornica hemijskih proizvoda Melamin, smještena u poslovnom dijelu u samom središtu Kočevja, piše Jutarnji.hr.

“U prvom trenutku pomislio sam da nam je Putin poslao raketu, upravo je tako zvučalo i izgledalo, kao da je na nas pala bomba. Možete misliti koliko je snažno bilo kada se zatreslo sve do Kočevskog Roga. Odjenuo sam se i izletio van. Vidio sam oblak dima i “gljivu” i odmah mi je bilo jasno što se dogodilo. Nešto je eksplodiralo u Melaminu”, priča Bogumir za Jutarnji.hr, koji živi u stambenim zgradama niti stotinjak metara od tvornice.

“Svi smo se uplašili”

Bogumir je penzioner koji je, kako nam otkriva, cijeli radni vijek proveo u Melaminu, tvornici koja je privredna okosnica Kočevja i postoji od 1954.

“Radio sam tamo 40 godina. Nikada se ništa ni slično ovome nije dogodilo, niti jedan incident. Svi smo se uplašili, zatvorili u kuće, zatvorili prozore”, govori.

Zbog opasnosti od onečišćenja zraka i udisanja otrovnih plinova, kočevski je krizni štab naredio građanima da ostani u kući i drže zatvorene prozore u krugu od 500 metara od tvornice. Djeca iz vrtića i škola poslana su kući, preko puta tvornice je zgrada komunalnog društva, na kojoj su popucala stakla, dom zdravlja, poslovni prostori i druge tvornice…

U Kočevju je zavladalo izvanredno stanje, počeli su pristizati podaci o ozlijeđenima i ljudskim žrtvama… Iako je požar stavljen pod kontrolu oko 10.30 sati, vatrogasci su i dalje imali pune ruke posla, jer je i dalje gorjelo u prostoriji u kojoj se, kako nam je rekao voditelj vatrogasne službe Kočevja Leon Behin, nalazi električni agregat. Kada se situacija smirila, pred novinare je izašao direktor Melamina Srećko Štefanič.

“Četiri su osobe lakše ozlijeđene, a dvije osobe teže. Još tragamo za četiri ili pet osoba”, rekao je Štefanič.

Prema njegovim riječima, ne radi se o zaposlenicima Melamina, već o djelatnicima jedne druge tvrtke koja je sudjelovala u prekrcaju sirovine iz cisterne. Štefanič je kazao da je eksplozija sve iznenadila te da trenutno nema objašnjenja kako je do nje došlo, a uvjeravao je javnost da nema opasnosti od novih eksplozija i požara.

“Melanim ima sve odgovarajuće dozvole za rad i dobre sigurnosne ocjene”, ustvrdio je.

Do eksplozije je, kako smo doznali, došlo prilikom istovara sirovina za proizvodnju iz cisterne koja je ujutro stigla u postrojenja Melanima koji, inače, ima oko 200 zaposlenika.

(Foto: Facebook)

Leon Behin, glavni kočevski vatrogasac, rekao nam je da je u gašenju požara sudjelovalo više od 150 vatrogasaca, a u intervenciji su sudjelovali i policija, slovenska vojska te laboratorij koji prati onečišćenje zraka, ukupno više od 200 ljudi.

Bez onečišćenja vode

Naseljem su cijelo jutro odjekivale sirene interventnih službi, a helikopter je dvojicu teško ozlijeđenih prevezao u Ljubljanu. Stanje jednog od njih je, kako smo doznali na terenu, kritično i liječnici se bore za njegov život. Prema neslužbenim informacijama, dvojica teško ozlijeđenih su vozač i suvozač cisterne prilikom čijeg je istovara došlo do eksplozije, a uzroci se, za sada, utvrđuju.

“Potragu za četvoricom ili petoricom nestalih u ranim poslijepodnevnim satima onemogućavale su visoke temperature i ruševine u dijelu tvornice u kojem je došlo do eksplozije. Sa zgarišta je sukljao gusti crni dim i širio se neugodan miris spaljene plastike. Onečišćenje zraka nije bitno više od rubnih vrijednosti, ali građanima smo svejedno, iz mjera opreza, rekli da u krugu od 500 metara ne otvaraju prozore”, izjavio je Leon Behin.

Srečko Šestan, direktor Civilne zaštite Slovenije, ustvrdio je nakon nesreće da nije zabilježeno onečišćenje vode, što je informacija koja je najviše zanimala stanovnike Kočevja. I nakon što je požar ugašen, čekalo se da se temperature spuste kako bi vatrogasci mogli ući u oštećeni prostor i nastaviti potragu za nestalima. No, zbog snage eksplozije i visine temperatura, kako je rečeno na konferenciji na novinare kriznog stožera, nije bilo izgledno da su preživjeli.

U poslijepodnevnim satima, građani su se polako počeli vraćati na kočevske ulice, većina s maskama na licu.

Osnovna djelatnost Melamina, koji ima 194 zaposlenika, je proizvodnja plastike, boja, lakova i sličnih premaza te drugih hemijskih proizvoda. Kako se navodi na njihovoj službenoj stranici, u Europi su poznati kao dobavljač smole za papirnu i građevinsku industriju te impregniranih ukrasnih papira za industriju namještaja, a tvrtka je u svjetskim razmjerima sve prepoznatljivija po proizvodima za industriju boja i gume.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *