Slovenija zabranjuje okupljanja više od pet osoba

Slovenska vlada uvodi još rigoroznije mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa proglašene prije tjedan dana, pa će tako danas zabraniti okupljanje skupina u kojima je više od pet ljudi na javnim površinama.

Glasnogovornik kriznog stožera za koronavirus Jelko Kacin kazao je da će o početku primjene te mjere građani biti obaviješteni telefonskom SMS-porukom, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je da bi na snagu ta mjera mogla stupiti u ponoć na petak, a predviđat će i sankcije za one koji je krše, uz globu od 400 eura.

Hojs je sinoć za medije izjavio da vlada razmišlja i o aktivaciji članka zakona o obrani koji je donesen za vrijeme migrantske krize 2015./2016. godine, a koji omogućava davanje policijskih ovlasti vojsci u slučaju izvanrednih prilika. Za početak primjene te mjere potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu.

Slovenija je u četvrtak broj otvorenih graničnih prijelaza s Italijom s prijašnjih šest smanjila na četiri pri čemu je i dalje omogućen ulazak samo onim putnicima s boravištem u Sloveniji i slovenskim državljanima, te teretnim vozilima s ciljnom destinacijom u Sloveniji.

Ostalima koji su u tranzitu povremeno se osigurava prolaz u konvojima vozila prema granici s Mađarskom i Hrvatskom.

Prema službenim podacima od srijede, zaraza koronavirusom u Sloveniji je potvrđena kod 286 osoba, 11 više nego dan prije, što pokazuje trend smanjivanja rasta potvrđenih infekcija iz prošlog tjedna no epidemiolozi upozoravaju da je broj inficiranih možda i pet puta veći, a sljedećih se dana očekuje porast broja teže oboljelih koji zahtijevaju hospitalizaciju i liječenje na odjelima intenzivne skrbi.

Prema zadnjim javnim podacima koje prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) hospitalizirano je 18 pacijenata s koronavirusom, od čega je pet na intenzivnoj terapiji.

U UKC-u Maribor je hospitalizirano 13 zaraženih, a na intenzivnom odjelu je jedan.

Infektologinja Bojana Breović, članica kriznog stožera za koronavirus, kazala je da je u Sloveniji oko 200 bolničkih postelja koje su primjerene za njegu zaraženih koronavirusom, ali da bi se taj broj po potrebi mogao i udvostručiti.

Čekaju se novi respiratori i maske i druga oprema za rad osoblja s bolesnicima koji bi ovih dana mogli biti primljeni na te odjele. (Agencije)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *