Slovenija: Vlada opovrgava tvrdnje o “žrtvovanju” osoba iz domova za starije osobe

0
578

Postupak prema oboljelima od covida-19 u slovenskim domovima za starije bio je prema pravilima struke i nije bilo njihove diskriminacije, naveli su u srijedu predstavnici slovenske vlade, odgovarajući na prozivke da su štićenici tih domova i umirali zbog instrukcija da se ne šalju u bolnice.

Dodao je kako takve optužbe, koje su se čule u parlamentu i u javnosti, uz izjave o postojanju “lista za odstrijel” među oboljelim štićenicima koji nisu smjeli biti hospitalizirani više shvaća kao dio kampanje protiv cijele vlade kojom se osporava njeno djelovanje za vrijeme epidemija iako je u tome bila vrlo uspješna.

Prema neslužbenim podacima, u slovenskim je domovima za starije tijekom epidemije zaraza koronavirusom zahvatila 319 štićenika, a samo ih je 16 posto bilo liječeno u bolnicama, a među 107 umrlih u Sloveniji je čak 87 onih koji su živjeli u domovima za starije.

Pojavile su se tvrdnje kako su oni bili diskriminirani tijekom epidemije jer su njihovi osobni liječnici u domovima na zahtjev ministarstva zdravstva napravili “liste” onih koji nisu mogli biti poslani u bolnice, no predstavnici vlade tvrde da to nije točno i da su u domovima ostajali oni s lakšim simptomima, ali i oni s različitim teškim oblicima bolesti koji su uz covid-19 imali i druge teške oblike bolesti i terminalna stanja, pa im odlazak u bolnicu ne bi pomogao.

Prema tim tumačenjima, radilo se o sistemu “trijaže” stanara u domovima u vrijeme kad se očekivao veliki porast oboljelih od koronavirusa, pa su takve liste bile potrebne, a nije se radilo ni o kakvim listama “za odstrijel”, niti je u Sloveniji bilo “genocida” u domovima, kakve se neodmjerene ocjene negdje u medijima i javnosti znaju čuti.

No, glavna vladina epidemiologinja Bojana Beović pojasnila je da je u svim zemljama na udaru covida-19 bila najizloženija starija i ranjiva populacija, no da je na primjer u Francuskoj 25 posto umrlih od covida-19 među starima umrlo u bolnicama, dok je u Sloveniji taj postotak bio viši i u bolnicama je umrla trećina, a ostali u domu gdje ih je bolest zatekla.

Sada smo i u domovima smirili situaciju s covidom-19, istakla je Beović.

Slovenski povjerenik za obranu načela jednakosti pred zakonom Miha Lobnik založio se u srijedu za provjeru sumnji da su štićenici iz domova za starije za vrijeme epidemije covida-19 bili diskriminirani u odnosu na ostale pacijente i rekao da očekuje izvješća nadležnih o tome do jeseni, a jedna predstavnica udruga za prava starijih osoba najavila je da će postupanja u slovenskim domovima za starije iznijeti europskoj povjerenici za ljudska prava, kako bi se stanje promijenilo. (Fena)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here