“Slike iz života udarnika” nominovan je za Najbolji restaurirani filmski klasik

Film “Slike iz života udarnika” redatelja Bahrudina Bate Čengića, nominovan je za Najbolji restaurirani filmski klasik u kategoriji Venecijanskih klasika.

Film je imao svjetsku premijeru 1972. godine na Venecijanskom filmskom festival, a ove godine se prikazuje u restauriranoj 4K verziji. objavio je N1.

Godine 2022, Asocijacija Evropskih Kinoteka (ACE) je pokrenula Grant “Joint Restoration” u sklopu svog “Season of Classic Films” programa, zahvaljujući dodatnim donacijama Evropske Komisije namijenjene za podršku trans-nacionalnih saradnji filmskih institucija u polju filmske konzervacije.

Restauraciju filma je također podržalo Ministarstvo kulture Republike Slovenije. Filmski Centar Sarajevo, Slovenska Kinoteka, Hrvatski Arhiv/Hrvatska Kinoteka i Austrijski muzej filma su zajedno aplicirali projekat za restauraciju filma Slike iz Života udarnika. Zahvaljujući saradnji i nadzoru direktorice FCS Ines Tanović, projekat je bio uspješan.

Tanović je uključila mlade ljude u ovaj projekat Enea Ahmedhodžić, Ema Muftarević, Emina Šehić, Mia Frleta i Nedo Mahić, te im je dala priliku da rade na ovom jedinstvenom umjetničkom djelu.

Režija: Bahrudin Bato Čengić (as Bata Čengić)

Scenarij: Bahrudin Čengić, Branko Vučićević

Direktor fotografije: Karpo Aćimović Godina

Producent: Sejfudin Tanović Babo Godina: 1972 Producentska kuća: Studio film Sarajevo

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *