Slika i prilika Brčko distrikta: Jedinstvo palo u klanac! (Foto)

0
798

Ove je zime FK „Jedinstvo“ iz Brčkog napunilo 102 godine postojanja. Poratne 1919. godine, iz nekadašnjeg omladinskog sportskog društva „Soko“, grupa mladića: Leon Kominski, Franjo Dasović, Jovo Antonić, Suljo Trebinčević i drugi formirali su klub „najvažnije sporedne stvari na svijetu”! Prezime Dasović je posebno interesantno jer je Franju u FK „Jedinstvo“ zamijenio sin Mirko, a onda i unuk Srećko, zvani Mačak, koji je u juniorima nosio broj deset, a ja broj pet.

Klubu ćemo se vratiti nakon što pojasnimo kako je Jedinstvo palo u klanac, odnosno zašto je MNK „Klanac“ iz istoimene brčanske mjesne zajednice postalo važnije za vlast Brčko distrikta BiH od NK “Jedinstva“! Zašto je njegovanje malonogometnog kluba, koji se takmiči u „š“ ligi, važnije od kluba koji je dio tradicije grada, dio njegovog duhovnog blaga,,dio generacija igrača i onih na tribinama?

Prije nekoliko dana bio sam jedan od promotora knjige, odnosno, monografije mr. Muhameda Mujkića „Brčko u Bosni/BiH/“. Obimnu knjigu, koja je pravo blago ne samo za poznavanje istorije Brčkog već i BiH, kao recenzent sam tada i sada, koristeći ovu priliku, preporučio da je ima svaka kuća, svako škola i biblioteka, ali i svaki student i profesor istorije kao dio literature. Tom prilikom mi je prišao jedan stari komšija, dok sam živio u tom gradu, i predao mi jedno pismo napisano olovkom. Veli, mi: “Pročitaj ovo za dobro našeg „Jedinstva“. Šta sitna knjiga piše, rakao bi narodni pjesnik?

Saznajem da je dovitljivi Begzad-Beša Bešić od Malonogometnok kluba „Klanac“ formirao obiteljsko – jaransku firmu. U Klubu plaću primaju Bešićevi zetovi Kenan Ibrišimović i Zijad Jasenčić, iako imaju radna mjesta u Medicinskom centru. Mjesečnu nadoknadu u Klubu prima i kćerka, a drugu u jednoj brčanskoj banci. Članovi Uprave su i Bešićev prika Mirsad Ibrišimović i sestrić Mirzet Hadžijahić koji je i plaćeni trener u Klubu, a drugu platu prima u JKP Brčko.

Honorare u Klubu primaju sekretar Mevludin Mahmić-Zozon, te Mehmed Mehmedović i Mustafa Peljto. Sem posljednjeg, niko iz Uprave nije stanovnik Mjesne zajednice „Klanac“.
Tom klubu Odjel za društvene djelatnosti i sport, valjda se tako zove, svake godine, samo za Bajramski turnir, daje 50.000 KM. Klub ima i donatore, pa je sasvim logično da računovodstvene poslove u klubu obitelji vodi Bešićeva sestra! Ona najbolje zna kome koliko treba dati. Uzmi ago, koliko ti drago. Za pet godina, iz kase Distrikta 250.000 KM samo za Bajramski turnir! Za redovni rad kluba godišnje se izdvaja još 20.000 KM! Nagradno pitanje glasi: Koliko je para otišlo za kupovinu stana Bešićevom zetu?

Ovo je samo uvod priče o tome zašto jedinstvo Brčaka pada u klanac, kad je riječ o FK“Jedinstvo“ koje se bori za opstanak u Prvoj ligi RS.

-Prošle godine iz Vlade Distrikta nismo dobili ni marke za naš rad. Evo danas, idemo u Trebinje i moramo spavati. Jedva smo uz pomoć prijatelja obezbijedili novac za hotel. Cijelu prošlu godinu nas četvorica iz Uprave smo uz malu pomoć drugih, iz vlastitih džepova finansirali Klub. Roditelji su pomogli za takmičenje juniora. To je sramota za vlast Distrikta. Sredstva daju „Klancu“ i drugim mjesnim zajednicama koje novac troše na zabave uz nekakve turnire. Molim sve Brčake u zemlji i svijetu da pomognu klub koji je nekad u Drugoj saveznoj ligi imao i po pet hiljada gledalaca na ovako malom stadionu, kaže mi Radojica Božić, predsjednik FK“ Jedinstvo“.

Na tom stadionu su igrala velika imena, od legendarnog Svete Ristića, Muradifa Jašarevića, braće Vasilj, Tursića, Vovne, Vlade Zelenike, Šangulina, Nike Rudića, Suljakovića, Bukureckog, Aljića, Maze Kevrića, Maslića, Zenunovića, Knola, Omeragića, Ćatovića, Crnojevca, Selimovića, Lukića, trojice braće Zahirović i drugih. Danas, na tom stadionu koji je oronuo, a novi se gradi kao Skadar na Bojani, „Jedinstvo“ samo trenira, a utakmice igra na stadionu FK “Lokomotiva“.

„Bijeda nevidovna!“, što bi rekao legenda „Jedinstva“ i Brčkog, Sveto Ristić – Svraće, čovjek takvog duha, dobrote, smisla za humor, humanizma i poštenja kakav se više neće roditi u tom gradu. (E.A.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku TuzlaLIVE.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here