“Šlamperaj” sa zgrade “Partizan” u Kreki još nije skinut! (Foto)

0
669

Gradska uprava Tuzla na novoj zgradi bivšeg doma DTV “Partizan” u Kreki još nije promijenila tablu koja označava da je u tom objektu, 1920. godine, donesena odluka o generalnom štrajku rudara Bosne i Hercegovine.

Tabla je urađena vrlo šlampavo, s više pravopisnih pogrešaka, što su potvrdile i dvije tuzlnske profesorice jezika.

Kao što smo objavili 20. decembra prošle godine, kada je tabla postavljena po nalogu gradonačelnika Jasmina Imamovića, prvi dojam kada pogledate tablu i pročitate tekst,  jeste da je autor proširene rečenice u osnovnoj školi propustio gradivo opće pismenosti.

– Tekst je stilski rogobatan i natrpan. Puno je podataka u jednoj rečenici. Ako bi trebalo to sve “ubaciti na ploču”, ja bih to ovako napisala: Objekat je izgrađen 2020. godine po uzoru na Radnički dom Kreka ili na mjestu Radičkog doma Kreka. Znači, ili jedno ili drugo. U njemu je donesena odluka o stupanju u generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, poznat kao Husinska buna. Moraju biti barem dvije rečenice. Pada u oči da nema bjeline između riječi u dijelovima teksta, a moraju biti – mišljenje je univerzitetske profesorice koju smo konsultovali u vezi s napisanim tekstom.

Drugi “konsultant” smatra da su pogrešno stavljena velika slova na nekim dijelovima rečenice.

– U cijelom tekstu nema razmaka tamo gdje treba ili ima gdje ne treba. Iza zareza nedostaje razmak, a zarez je odvojen od riječi bjelinom, što je pogrešno. I kod godina, negdje je razmak, a negdje je odmah uz tačku novi broj. Generalni štrajk nije potrebno početi velikim slovom. Na kraju, piše se Radničkim dom Kreka i Husinska buna, zašto velika slova, nije jasno – mišljenje je profesorice bosanskog jezika i književnosti i engleskog jezika.

Više je nego jasno da ovakav “šlmperaj” ne treba da bude na pročelju objekta, a stiče se dojam da neko iz oholosti ili inata neće da uradi novu tablu s ispravnim tekstom.

Ali, ako je već urađeno, red je da ovakav “šlamperaj” ne ostane vječno kao podsjetnik na objekat i mjesto iz bh. istorije.  Greške ove vrste su moguće, ali ih treba priznati i ispraviti.

To se očekuje i od Gradske uprave Tuzla. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here