Sladićeva vremenska prognoza: U Semberiji i Posavini ispod 10, a na jugu Hercegovine do 22 stepena!

0
68

Mjestimično po kotlinama i riječnim dolinama centralne i istočne Bosne prijepodne će biti magle, naročito gdje se zrak za vrijeme vedrih noći jače ohladi i kondenzuje.

Većim dijelom tekuće sedmice bit ćemo pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska u prizemlju te termobaričkog grebena po visini koji će nam obezbjediti stabilne vremenske prilike, a uz zadržavanje većinom suhog zraka na vertikalnim profilima atmosfere i priliva toplijeg zraka sa sjeverozapada, očekuje se pretežno sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje, naveo je meteorolog Nedim Sladić.

Mjestimično po kotlinama i riječnim dolinama centralne i istočne Bosne prijepodne će biti magle, naročito gdje se zrak za vrijeme vedrih noći jače ohladi i kondenzuje.

Međutim, od srijede na nižim slojevima atmosfere bit će većeg prisustva vlažnog zraka koji će pristizati u jugoistočnom strujanju, a u kombinaciji sa slabim vjetrom omogućit će dugotrajnije zadržavanje magle i niskih oblaka, naročito na sjeveru Bosne, konkretnije u Posavini i Semberiji.

Istovremeno, narednih dana hladna podloga Jadranskog mora i topliji zrak po visini poslužit će kao izvrsan recept za stvaranje advekcijske magle, odnosno tipa magle koji je karakterističan za Jadran, a ona nastaje kada preko hladne površine po visini struji topliji zrak. Veći izgledi za maglu su na području Istre, s tim da se ne isključuje ni duž većeg dijela Jadrana.

Od petka pad atmosferskog pritiska nagovještava prolaznu promjenu vremena za prvi dana predstojećeg vikenda, 27. fbaruara, kada se, po trenutnim prognozama, u prvim satima subote očekuje prelazak oslabljenog frontalnog poremećaja u prizemlju, a po visini uz premještanje ose visinske doline sjeveroistočnije od naših područja. Uz prolaznu destabilizaciju atmosfere s kojim će biti tek slabijih, često i nemjerljivih padavina, a nakon njegovog prelaska ponovo sa sjeverozapada jača ogranak anticiklone uz pritjecaj sve hladnijeg zraka sa sjeverozapada i pad temperature zraka.

Što se tiče temperatura zraka narednih dana, one su natprosječno visoke za ovo doba godine, no direktno zavisit će o zadržavanju magle i niskih oblaka, naročito u dijelovima Semberije i Posavine, gdje će se počevši od srijede često zadržavati na vrijednostima ispod 10 °C, dok u ostalim osunčanim područjima prognoziraju se znatno veće vrijednosti.

Jutarnje temperature zraka većinom od -1 do 5, na jugu Hercegovine do 9, a dnevne od 14 do 19, na jugu Hercegovine i do 22 °C.(sb,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here