Sladić za N1 otkrio do kada će trajati miholjsko ljeto i kada nastupa zima

Do kada će trajati miholjsko ljeto u BiH, Sladić kaže da će ovaj period visokih temperatura biti još nekoliko dana. “Trebalo bi potrejati pet, šest, sedam dana i onda bi se tremperature vraćale uobičajnim za ovo doba godine.”

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić je za N1 komentarisao visoke temperature za ovo doba godine i do kada će trajati miholjsko ljeto, te kakva nas zima očekuje.

Miholjsko ljeto i dalje traje i šta će biti s vikendom koji je pred pred nama.

“Šetaćete po prirodi i ne očekuju se padavine tokom vikenda. Pogotovo za stanovnike Bosne, uz manje vjetra. U Hercegovini povremeno kiše koje su zahvatile Sloveniju i kontinetalnu Hrvatsku i Jadran. Neke veće količine padavina u BiH se ni tokom dana ne očekuju uz pokoji pljusak, vikend sunčaniji i visoke temperature, posebno za ovaj period godine”, kazao je Sladić.

Do kada će trajati miholjsko ljeto u BiH, Sladić kaže da će ovaj period visokih temperatura biti još nekoliko dana.

“Trebalo bi potrejati pet, šest, sedam dana i onda bi se tremperature vraćale uobičajnim za ovo doba godine.”

Sladić o zimi koja dolazi: Da li će biti duga i hladna

“Pouzdano ne. Pojedine indicije daju okvirnu sliku. Trebali bi sačekati 15 dana novembra pa naći analogiju pripadajuću. Uzimajući u obzir da sibirski sniježnji pokrivač nije veći nego prošlih godina, a glavni je pokretač vremenski prilika u ovom dijelu Evrope. Zapravo, to su faktori kojima možemo priliminarno vidjeti kako će se zima ponašati. Dešavaju se neke stvari bez presedana i ne može se donositi zaključak. Blaža zima se očekuje, ali ako se podrobnije pogledaju numerički izračuni u januaru, bi bila velika vjerovatnoća hladnog prodora, odnosno, drugi dio zime sa nešto hladnijim vremenom”, rekao je.

Podijeli

One comment

  1. otkad je ovo dijete uzelo da nešto prognozira, ne mogu nanijeti drva i ćumura…idi bolan, bavi se nečim pametnim, eno ti Hadžire i kašika

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *