Sladić: Uživajte u ljetu, od danas krenuo period bez padavina

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić oglasio se na svom Facebook profilu o vremenskim prilikama koje su pred nama.

Prema njegovim riječima od danas je krenuo period bez padavina koji će potrajati najmanje 7 dana u Bosni.

– Od danas krenuo je period bez padavina koji će potrajati najmanje 7 dana u Bosni, a vrlo vjerovatno još duže u Hercegovini, a što također vrijedi i za Jadran pa ko je birao drugu dekadu jula za odmor definitivno nije pogriješio. Snažan utjecaj termobaričkog grebena, osim što će povući vrelu zračnu masu sa prostora sjeverne Afrike, potisnut će i frontalne poremećaje sjevernije od naše zemlje uzrokujući pretežno sunčano vrijeme. Senzibilni površinski tokovi toplote postajat će sve jači i tlo će se ubrzano sušiti te zagrijavati zahvaljujući polju povišenijeg zračnog pritiska koje će osigurati stabilne vremenske prilike. Temperature zraka iz dana u dan sve više, oko 12.07. većinom od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje lokalno i do 40 °C.

I jutra i noći postaju sve toplija tako da će tropske noći (minimalna temperatura 20,0 °C) biti prisutne u Hercegovini, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Svježina će se smanjivati i u centralnoj Bosni do sredine iduće sedmice. Uživajte u ljetu, ali isto tako pazite se jakog UV zračenja, napisao je Sladić.

https://www.facebook.com/sladic.n/posts/6665881776789383?ref=embed_post

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *