Sladić: Prošli ledeni majski sveci, očekuju nas vreli dani

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić u svojoj novoj vremenskog prognozi objavio je kada će nam na termometru pokazivati temperaturu od 30 stepeni Celzijusa.

Sladić je u posljednjoj prognozi govorio o tzv. „ledenim majskim svecima“ koje najbolje poznaju Hrvati, ali našim meteorolozima pomažu kao orijentiri za prognoziranje zahlađenja koja pristižu sa sjeverozapada Evrope.

“Mamericije, Pankracije, Servacije, Bonifacije i Sofija. Dobro poznata imena Hrvatima u periodu od 11. do 15.05, a naročito hrvatskim meteorolozima. Nama koji to manje pratimo uglavnom su dobri orijentiri za zahlađenja koja pristižu sa sjeverozapada Europe, jer navedena imena slove za tzv. ‘ledene majske svece'”, kaže Sladić.

Međutim, prema trenutnim prognozama čini se kako će zahlađenja koja su bila ranije tokom proljeća, Bosnu i Hercegovinu zaobići te da će temperature biti i do 30 stepeni Celzijusa.

“Za razliku od proteklih godina kada su se javljala gotovo po voznom redu i čija učestalost je iznosila 16 puta u proteklih 30 godina, izgledno je da će nas ove godine zaobići jer se, čini se, i njima smučilo od učestalih jačih zahlađenja ovog proljeća. Umjesto njih, pred sredinu mjeseca nakratko usljed prodora afričke zračne mase uslovljene jačanjem termobaričkog grebena očekujemo prve vrele dane (temperatura zraka ≥30 °C) u 2022. godini, zaključio je Sladić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *