Sladić: Pravog proljeća nema dok se ne ispušu tri marčane bure

0
443

Ako je suditi prema narodnom vjerovanju, možemo govoriti o postepenom završetku zime, budući da pravog proljeća nema dok se ne ispušu tri marčane bure i, prema nekim vjerovanjima, tlo posole tri martovska snijega.

Prema najnovijim prognozama meteorologa Nedima Sladića promjenjivo i nestabilno vrijeme zadržat će se do daljnjeg, do 20. marta ne može se govoriti o proljeću i temperaturama kakve su obllježile kraj februara.

-Zvanično imamo višu visinu snijega u martu u Sarajevu nego u cijelom februaru, naglasio je Sladić i dotakao se starih narodnih vjerovanja.

-Posolio je i drugi martovski snijeg u centralnoj Bosni, a druga marčana bura zapuhala u Hercegovini i na Jadranu. U noći na ponedjeljak za očekivati je i treći, zajedno s trećom marčanom burom na jugu. Tada, ako je suditi prema narodnom vjerovanju, možemo govoriti o postepenom završetku zime, budući da pravog proljeća nema dok se ne ispušu tri marčane bure i, prema nekim vjerovanjima, tlo posole tri martovska snijega. Mraz je uvijek stariji od snijega, što itekako drži vodu. Ostaje još sitei-sevr, ili goveđa zima, iako ona ne mora uvijek da pokaže svoje zube, napisao je Sladić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here