Sladić podijelio mapu koja potvrđuje da svejdočimo uistinu neuobičajenoj pojavi

 

Požari i temperaturni rekordi bilježe se širom starog kontinenta. Klimatske promjene uzimaju danak, kažu stručnjaci. Iako itekako osjete posljedice, brojni građani upozorenja nerijetko proglase pretjerivanjem. S tim u vezi, meteorolog Nedim Sladić podijelio je poseban dokaz koji potvrđuje ozbiljnost situacije.

Za sve one koje misle da meteorolozi pretjeruju s izraženim valom vrućine proteklih dana, poznati meteorolog je na svom Facebook nalogu podijelio zanimljivu mapu, koja, kako kaže, potvrđuje da svejdočimo uistinu neuobičajenoj pojavi, prenosi N1.

“Temperaturno odstupanje nad zapadnom Europom danas je, ne računajući već rashlađeni jugozapadni dio Europe po prolasku visinske ciklone, za 10 do 20 °C više u odnosu na višegodišnju klimatsku normalu 1991-2020. Dobro pročitajte još jednom zadnju rečenicu i posebno zadnje četiri riječi iste, jer nije riječ ni o 1961-1990, niti o 1981-2010, već je, ako vam je bilo mrsko čitati, niz 1991-2020 – onaj u kojem bi odstupanja trebala biti najmanja”, napisao je Sladić podijelivši mapu.

Podsjetimo, Sladić je u skorašnjem gostovanju na N1 najavio će temperature u Bosni i Hercegovini u predstojećem vikendu dosegnuti, a negdje i premašiti 40 stepeni.

To je potvrdio i dekan PMF-a Banajluka Goran Trbić, koji je bio dio tima za izradu Strategije BiH za borbu protiv klimatskih promjena. Pojasnio je kako nam toplotni val stiže sa sjevera Afrike i Sahare, te da će očekivane temperature tokom njegovog širenja u BiH, čak i u hladu ići do 40 stepeni.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *