Sladić: O vremenu i detaljima za 1. maj…

O vremenskim prilikama koje su pred nama oglasio je i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

– Dok će veći dio Europe i u narednoj sedmici biti hladniji od prosjeka, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, jug Španije će se izgledno približiti brojci od 40 °C, napisao je Sladić jučer.

Sinoć je objavio novi post o tome kakvo nas vrijeme očekuje krajemo ovog te početnom narednog mjeseca:

– Cassuova studija iz 2008. godine povezuje utjecaj tropske Madden-Julian oscilacije (MJO) na razvoj vremenskih prilika nad Europom uz interakciju sa indeksom sjevernoatlantske oscilacije (NAO) via Rossbyevih valova u kojoj se jasno izvodi zaključak da faze od 1 do 3 prethode pozitivnom NAO indeksu, a faze 6 do 8 negativnom NAO indeksu (vidimo da u pojedinim danima i koincidira). U prijevodu, NAO+ uspostavlja visinski greben koji se širi od jugozapada Europe prema istoku i u svom kanalu povlači topao zrak prema našim područjima, dok se glavnina poremećaja zadržava sjevernije od naših krajeva. To je upravo i scenario koji ECMWF detektuje u svojim izračunima proteklih dana i on je sada vidljiv na samom kraju mjeseca kada bi nakon novog zahlađenja početkom iduće sedmice ponovo zatoplilo. Međutim, brza tranzicija prema fazi 5 početkom maja ne ulijeva puno povjerenja za neko dugotrajnije održavanje NAO+ režima.

Zanimljivo je vidjeti da poslije prvog petodnevlja maja mjeseca pored slabašnih signala za skandinavski blok (Blocking) i atlantski greben (ATR) nema dominirajućeg režima na zadnjem dugoročnom izračunu za maj na ECMWF ensemble izračunima. O vremenu, a naročito detaljima za prvi maj je još rano u ovoj fazi govoriti – sačekat ćemo utorak/srijedu, naveo je Sladić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *