Skupština TK usvojila kantonalni korona zakon

0
182

Poslanici u Skupštini TK danas su usvojili tzv kantonalni korona zakon kojim je planirano stavljanje u funkciju sredstava kao pomoć u prevazilaženju posljedica korona virusa. Pravo na subvencije predviđeno je da imaju pravna lica, odnosno privredna društva, izuzev javnih preduzeća, banaka i drugih finansijskih organizacija, udruženja, javnih institucija, organa uprave, organa i jedinica lokalne samouprave.

Također, pravo na subvenciju mogu ostvariti i fizička lica – obrtnici koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost isključujući one koji, u skladu s propisima o porezu na dohodak, porez na dohodak s tog osnova plaćaju prema paušalno utvrđenom iznosu.

Kako je Zakonom predviđeno, sredstva za subvenciju korisnicima, moći će biti odobrena u obliku isplate određenog iznosa, maksimalno do visine minimalne neto plaće po svakom radniku, počevši od obračuna i isplate neto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće, bez obzira na iznos isplaćene neto plaće od strane poslodavca.

Tokom rasprave o Zakonu o subvencijama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće na području Tuzlanskog kantona tzv korona zakonu, opozicija je bila mišljenja da se ovaj zakon ne može razmatrati prije svega jer izvor prihoda za njegovo izvršenje predstavljaju namjenska sredstva koja trebaju biti regulisana na federalnom nivou, ali i da prije donošenja ovog zakona treba biti donesen rebalans Budžeta.

Iako je planirano da poslanici u Skupštini TK, danas usvoje izmjene i dopune Zakona o dopunskih prava branilaca i članova njihovih porodica, na zahtjev resornog ministarstva, zakon je prebačen na dveni red naredne Skupštine koja je zakazana za 8. maj. Na toj sjednici planirano je razmatranje izmjena i dopuna Budžeta TK, Zakona o izvršenju Budžeta i finansijski plan ZZO-a TK. (rtvslon)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here