Skupština TK usvojila deklaraciju i izdvojila 100 hiljada KM za narod Palestine

Deklaracija odražava moralne i humanitarne vrijednosti Skupštine TK i poziva na rješavanje sukoba na Bliskom istoku mirnim putem i poštivanjem međunarodnih normi i prava čovjeka

Skupština TK je na hitnoj sjednici jednogalsno usvojila i Deklaraciju o dešavanjima u Palestini Foto:Agencije

Skupština Tuzlanskog kantona na prijedlog Šekiba Umihanića, zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), danas je usvojila zaključak kojim se od Vlade TK traži da unutrašnjom raspodjelom prihoda izdvoji 100.000 KM za narod Palestine, piše Faktor.

Također, na prijedlog Kolegija Skupština TK je na hitnoj sjednici jednogalsno usvojila i Deklaraciju o dešavanjima u Palestini.

– Zahtjevamo trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi i ostalim dijelovima Palestine. Zahtijevamo od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava. Zahtjevamo stalno, dostatno i nesmetano pružanje osnovnih životnih zaliha i usluga stanovništvu Palestine. Osuđujemo sva djela nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sva djela terora i neselektivnih napada, kao i sva djela provokacije, poticanja i razaranja. Pozivamo na trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih zarobljenih civila, obezbjeđenje njihove sigurnosti, dobrobiti i humanog postupanje u skladu s međunarodnim pravom – navodi se u usvojenoj Deklaraciji.

U tekstu se dalje navodi da se Deklaracijom šalje poruka o neophodnosti prestanka rata i vraćanja na ranije započete pregovore.

– Deklaracija odražava moralne i humanitarne vrijednosti Skupštine TK i poziva na rješavanje sukoba na Bliskom istoku mirnim putem i poštivanjem međunarodnih normi i prava čovjeka. Deklaracija je nastavak usvojene Rezolucije u Ujedinjenim nacijama, od 27. oktobra 2023. godine – navodi se u aktu koji je usvojila Skupština TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *