Skupština TK: Budžet TK za 2023. godinu manji za 30 miliona KM od prethodnog!

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas usvojili Nacrt budžeta za 2023. godinu. Planirana su sredstva od 556 miliona KM. Od toga 345 miliona ide za plate i naknade.

Nacrt budžeta podržala su 22 zastupnika, odnosno, 13 SDA, četiri DF, po dva iz PDA i SBiH te jedan SDBiH.  U odnosu na prvobitno usvojeni budžet za ovu godinu, koji su poslanici u Skupštini TK prihvatili u decembru 2021. godine, viši je za oko 66 miliona, jer je tada bio 490 miliona KM.

U međuvremenu, u ovoj godini su uslijedila dva rebalansa budžeta, pa je na kraju on iznosio oko 586 miliona. Za narednu godinu, nacrt predviđa budžet manji za oko 30 miliona KM.

Resorni ministar navodi dva razloga za to. Prvi razlog smanjenja budžeta je taj što Vlada FBiH nije kreirala još svoj budžet, niti je poznato koliko će sredstava biti usmjereno prema nižim nivoima vlasti, a drugi, što se očekuje sporiji ekonomski rast u BiH.

“Nadamo se da ćemo kroz javnu raspravu neke stvari popraviti. Ova Vlada je sačuvala oko 19 miliona KM koje je dobila u ovoj godini, za narednu godinu.  Ima različitih inicijativa, ali moramo vidjeti kroz javnu raspravu šta je to realno i šta će dobiti podršku”- rekao je Sead Mustajbašić, ministar finansija TK te dodao da je bitno zadržati stabilan budžet.

Podsjeća da se radi tek o nacrtu, te da će vjerovatno biti promjena nakon javne rasprave.

Budžet nije ni razvojni ni socijalni, on je potrošački, smatra opozicija. Posebno ako se uzme u obzir da su za 7 posto povećana izdavanja za plate budžetske korisnike. U većem budžetu je učešće plata bilo 54 posto, sada u manjem budžetu, bit će 61 posto. Dok je, recimo, za poljoprivredu predviđena manja sredstva, odnosno, 9 miliona KM, ove godine su bila gotovo 14 miliona KM.

“Nema značajan broj socijalnih izdavanja koji su bili u prethodnom periodu. Recimo, materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija je manje za 3,8 miliona KM ¸i to su izdvajanja koja su išla prema penzionerima. Kada je u pitanju razvojna komponenta, izdvajanja za kapitalne investicije su duplo manja. Ono što primjetimo je da su izdvajanja za plate porasla u odnosu na proteklu godinu za 7 posto i možemo reći da se radi o jednom klasičnom potrošačkom budžetu”- rekao je Dževad Hadžić, poslanik SDP-a te dodao da će javna rasprava biti održana samo reda radi.

Inače, na Skupštini je danas odbijeno uvrštavanje u dnevni red inicijative  da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć. Resorni ministar je rekao da bi za to bilo potrebno oko 50 miliona KM i da se to sada ne može realizovati.

Ranije su sindikati radnika koji plate i naknade primaju iz budžeta, uputili zahtjev predsjedniku Skupštine TK i predsjednicima Klubova poslanika u Skupštini TK za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. (Nataša TADIĆ)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *