Skupština RS odbacila rezoluciju Bundestaga, njemački ambasador dobija agreman

Usvojili su zaključke kojim se daje agreman njemačkom ambasadoru i odbacuje "njemačka intervencionistička politika" i rezolucija njemačkog Bundestaga, te se u zaključku navodi da Njemačka kao garant Dejtonskog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum

0
139

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nisu usvojili odluku o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je odluka o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetna po vitalne interese Republike Srpske. Usvojili su zaključke kojim se daje agreman njemačkom ambasadoru i odbacuje “njemačka intervencionistička politika” i rezolucija njemačkog Bundestaga, te se u zaključku navodi da Njemačka kao garant Dejtonskog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum.

“NSRS donosi odluku i daje agreman njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini” – ističe se u Zaključcima Narodne skupštine.

Od ukupno 53 poslanika, 46 je bilo uzdržano prilikom glasanja o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske, dok nijedan nije bio ni za ni protiv.

Poslanici PDP-a i SDS-a nisu prisustvovali sjednici. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao kako smatra da će ova sjednica nanijeti “ne samo političku, već i ekonomsku štetu Republici Srpskoj”.

Dodik je na sjednici rekao poslanicima da “Srbi nikada neće biti podanici” i da njemački ambasador “koji se već izjasnio da želi da realizuje rezoluciju Bundestaga štetnu za Srbe” neće dobiti agreman i biti ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini dok to ne odluči entitetski parlament.

On je rekao da “nema ljepše stvari od toga da parlament odluči jer RS treba da koristi vitalni interes kada god je to potrebno, čak i kada je riječ o vremenskoj prognozi”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj posebnoj sjednici Zaključke kojim se odbacuje “njemačka intervencionistička politika u BiH”.

“Narodna skupština odbacuje i Rezoluciju Bundestaga o BiH”, ističe se u Zaključcima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here