Skupljaju se glasovi za obraćanje Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u kazao je kako UN ambasadori “čine sve napore kako bi se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, obratio Vijeću sigurnosti”, podsjećajući da to prošli put nije mogao učiniti zbog protivljenja Kine i Rusije. Za N1 je otkrio da i u istovjetnom slučaju, ima plan B.

“Ako Rusija i Kina stave primjedbu će uz predsjedavanje SAD-a za ovaj mjesec doći će do glasanja da li da se dozvoli po članu 37 da visoki predstavnik predstavi izvještaj kao izvjestilac o BiH”, pojasnio je Alkalaj.

Da bi se to desilo treba devet glasova u Vijeću sigurnosti o čemu se već lobira a alternativni plan ako do toga ne dođe postoji ali se o njemu još ne razmišlja.

O nastupu Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH, Alkalaj kaže:

“Mi imamo prezentaciju, gospodin Džaferović će istaknuti najvažnije stvari koje su se dogodile u proteklom periodu”, naglasio je Alkalaj.

Obraćanje Džaferovića i Schmidta ne isključuje jedno drugo te ukoliko zvanično dođe do obraćanja visokog predstavnika i mimo toga će se Džaferović obratiti, istakao je na kraju Alkalaj za N1.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *