Škotska: Nema referenduma o nezavisnosti bez odobrenja britanskog Parlamenta!

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da Škotska ne može da održi referendum o nezavisnosti sljedeće godine bez odobrenja britanskog Parlamenta

0
33
Škotskoj britanski Parlament ne dopušta novi referendum o nezavisnosti (Foto: Agencije)
Vlada Velike Britanije odbija da odobri referendum i tvrdi da je to pitanje riješeno na referendumu 2014. godine kada je 55 odsto Škota bilo za to da Škotska ostane u sastavu Britanije.

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da Škotska ne može da održi referendum o nezavisnosti sljedeće godine bez odobrenja britanskog Parlamenta, javile su agencije.

“Škotski Parlament nema ovlaštenja da donosi zakone za referendum o nezavisnosti Škotske”, izjavio je predsjednik Suda Robert Reed.

Poluautonomna Vlada Škotske zatražila je od suda da donese odluku o tome da li Parlament Škotske može da donese zakon o održavanju referenduma u oktobru sljedeće godine sa pitanjem: “Da li Škotska treba da bude nezavisna država?”

Vlasti u Edinbourghu žele da se odluka preispita, jer se politička i ekonomska situacija drastično promijenila nakon Brexita, protiv kojeg je glasala većina Škota, prenosi Srna.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon smatra da ima demokratski mandat dobijen od škotskog naroda da održi još jedan referendum, jer većinu u škotskom Parlamentu ima struja koja se zalaže za nezavisnost Škotske.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak izjavio je ranije da je ideja Škotske o održavanju novog referenduma o nezavisnosti “prilično drska” i da ni u kakvim okolnostima ne vidi sebe kao nekoga ko bi podržao referendum.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here