„Ski-Jet” doo Tuzla i odlično more na suhom vezu

Ugovorni organ firme Ski-Jet doo Tuzla je famozno JP „Panonika“ doo Tuzla u vlasništvu Grada iliti svih nas koji plaćamo porez

6
475
dervis cicko
(Piše: Derviš Čičko)

„Ski-Jet doo Tuzla, u to nema sumnje, zauzima istaknuto i počasno mjesto u lokalnom korporativnom nemilosrdnom svijetu modernih stvarnih poduzetničkih tigrova, a i onih od papira, i to sasvim autonomnu poziciju po svojoj unikatnoj poslovnoj filozofiji dugogodišnjeg zavidnog uspjeha.

Sasvim benigna lokalna adresa u ulici znamenitog Tuzlaka Dragiše Trifkovića ex „prevaziđenog“ NH Ratka Vokića, kolokvijalno rečeno u Domu mladih, i skromna polumračna kancelarija, ničim ne pokazuju ingenioznu dubinu i korporativnu sadržajnu produhovljenost biznisa bez presedana.

Naime, na prvi, a i na drugi pogled, dotična ofis-mobilijarno asketski posložena firma, sa svojih jedan-dva-tri ili još ponekog uposlenika, uspjela je u okrutnom svijetu domaćeg divljačkog kapitalizna da vrlo samouvjereno ostvari ideal Hegel-marksističkog puta „historije prema slobodi“ rada i da dosegne nebo. Pred noge „Ski-Jet“ ponoćnih vitezova izvrsnosti, izvjesnih J./ F. Bakalovića, poslovnih ajatolaha, pala je i ostvarila se utopistička hipoteza perspektiva i nada cijelog imperijalizmom klasno porobljenog svijeta.

Internacionalistička komunistička maksima svih futurista „prezrenih na svijetu“, tj. „uzmi prema potrebama, a (ne)radi prema mogućnostima“, postala je novovremenska Ski-Jet-bakalovićevska uspješnica i vodilja prema zvijezdama uspjeha. Oni su spretno i sretno spojili kapitalističko-globalističku neman pohlepe, sa nezasluženom komunističkom sapunicom „zemlje dembelije“ i realizirali poslovni Perpetuum Mobile, pretvarajući ga u metafizičku neminovnost, ali sada i ovdje.

Činjenica jeste da su vođeni proviđenjem, pozategli dječaci sa adresom u Omladinskom, uz podršku svog enormno moćnog fantomskog pobočnika, sklepali preduzeće „za sport etc.“ daleke 2008.g., ali sve ostalo je urbana lokalna legenda. U stvari, poslujući desetak godina u neprekinutom zlatnom nizu samo sa jednim poslovnim partnerom i to samo sezonski dvomjesečno jednom godišnje, uspjeli su da ostvare stabilan godišnji prihod između 135 hiljada i 172 hiljada KM.

Može se utemeljeno tvditi da je za svo to vrijeme, i do tekuće 2021.g., kumulativno oprihodovano prije 1.7 miliona KM, nego 1.5 miliončića. Ali, ne leži vraže, prosječan čisti godišnji profit je konstantno oko 28%, pa se, šućur Allahu dž.š., za ovih godinica samoprijegornog rada i nezamislivih pregnuća Bakalović-dvojca etc., došlo u „profit-padže“ možda i do 500 tisućica KM. Ko radi, a zna pos'o, nek’ brate i zaradi. Neka: bogati pojedinci, bogat i napaćeni narod, što bi znao vaziti Bakir naš. A, ne k'o domaći frtalj vijeka „Prvi u Tuzlaka“: plaća-crkavica i polovan stančić. Nije u redu, pa kako god bude.

Konačno, možda ostaje intrigantno, a po zakonu je, ali i ne mora se odmah sumnjati na lopovluk, kriminal i slično, a što niukom slučaju nije svojstveno našim novokomponiranim „okretnim mladićima“ brzih misli, a još bržih ruku. Taj famozni „jedan jedini, jednom sezonski godišnji partner“, tj. Ugovorni organ, firme Ski-Jet doo Tuzla je famozno JP „Panonika“ doo Tuzla u vlasništvu Grada iliti svih nas koji plaćamo porez.

Dakle, mi smo kolektivnom naivnošću obezbijedili nekolicini vrlo sumnjivo privilegiranih osoba da preko naših leđa neviđeno polete i to pravo u polukriminogeni „korporativni komunizam“, više od jedne dekade uzimajući javni novac „kapom i šakom“, živeći u paralelnom svijetu meda i mlijeka na krilima zastrašujuće korupcionaške ohole bezdušnosti. I pravne nedodirljivosti, vođene otrcanom parolaškom, lafinaškom matricom opasnih namjera „sve je po zakonu“. Ali, i ova sezona kupanja na slanim jezerima u centru našeg Grada je otojč izuzetno uspješno okončana. Aferim.

I tako unedogled naše ljepše budućnosti. (Piše: Derviš ČIČKO)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

6 Komentari

  1. Bravo,bravooo g-dine Cicko……. Definitivno jedna od jako interesantnih tema. Usudio bih se reći ako ne i najbolja ,kada je u pitanju izvlačenje javnog novca iz JU i JP. Kada bi dublje “zakopali” i vidjeli spregu navedene firme sa JP Panonica, Domom zdravlja u Tuzli i naravno nezaobilazni Dom Penzionera na čelu sa Bakalovicem (bliskim rodjakom J.B.) I Zinaidom,pa sve do prvog tuzlaka,vidjeli bi smo da je to možda i najveća afera do sada u Tuzli. Ali nadam se da ima hrabri i čestiti gradjana kao što ste Vi g-dine Cicko da počnu javno govoriti na ovu jako interesantnu temu. Moja malenkost Vam stoji na raspolaganju sa dosta interesantnih informacija. Živjeli mi i svako dobro. Vas vjerni pratilac M.M.

    • Svi vi koji radite u Gradskoj upravi Tuzla znate i puno više od onog što je na raspolaganju svima, kroz dostupne podatke javnih nabavki i izvještaja o poslovanju Javnih preduzeća i ustanova. Valjda će nekad biti na raspolaganju sve što je bitno za stvarno zakonito gazdovanje javnim novcem.

  2. Hvala na ovim informacijama, ali samo se nasikiram kad ovako pročitam, jer znam da se unatoč tome što se javno govori o devijantnostima, ništa konkretno neće promijeniti

    • PGK ili ti ga poznati gradski kamatar i gospodin za ovdasnju fukaru. Godinama sije strah po gradu sa svojim batinasima. Inace veliki prijatelj naseg nam vjecitog gradonacelnika koji je za 30 godina vladavine napravio tri stajace barustine, da penzioneri mogu tabane kiselit.
      P.S. svaka vam cast GOSPODINE CICKO.

  3. U BiH cvjeta politički i kriminal svake druge vrste, godinama. Pravosuđe to ne zanima, a zašto bi talasali super dobro žive, i uz njih prateća infrastruktura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here