Skandal ruske diplomatije u BiH: Lavrov persona non grata!

7
1078
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, došao je u zadnju posjetu Bosni i Hercegovini! Ne, nedao Bog da mu predskazujemo skori odlazak na drugi svijet, već će ubrzo kraj ruskim manipulacijama sa Srbima u Srbiji i bosanskim Srbima. Put od dupeta do njihovih glava je skraćen rezultatima izbora u SAD-vodećoj svjetskoj ekonomskoj, vojnoj i političkoj sili.

Naime, izborom Bajdena za najmoćnijeg čovjeka svijeta Sjedinjene Američke Države se od Bajdenove prioritetne politike zatvorenosti vraćaju u politiku ekonomskog, vojnog i političkog prisustva na globalnoj sceni. U politici novog predsjednika SAD, Džo Bajdena je, među ostalim prioritetima i povratak saradnji sa Evropskom zajednicom. U tom kontekstu je i američki povratak na Balkan u kojem Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo imaju posebnu pažnju. To je izričito rekao i sam Bajden, naročito pominjući našu zemlju u kojoj nisu završeni procesi njenog unutrašnjeg uređenja kakvo je primjereno modernim demokratskim državama svijeta. Jedan od faktora stagnacije, pa i žestokih verbalnih sukoba nacionalnih barona oko nužnog ustavno-pravnog preuređenja jeste takozvani maligni uticaj Rusije u regiji Zapadnog Balkana.

Nakon posjete SAD i razgovora na hoklici, srpski diktator je shvatio da ne može sjediti na dvije stolice – u Moskvi i Briselu. Odlučio se na drugu što se vidjelo prilikom formiranja nove vlade Srbije u kojoj su proruski zvaničnici na čelu sa Ivicom Dačićem prešli na rezervnu klupu. To još nije javljeno proruskim i pronacističkim medijima Srbije pa još igraju kazačok. Doduše, bez muzike!

U tom ozračju je šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, mnogo bolji kafanski pjevač od Ivice Dačića, danas samo spikera u Skupštini Srbije, je još prije dva mjeseca trebao doći u posjetu Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Razlog nedolaska je korona virus. Zlata vrijedan! Aktuelna posjeta je, ustvari, pokušaj Lavrova da ublaži posljedice Rusije kao faktora stagnacije u rečenim zemljama i pokušaj da sazna sve manifestacije gubljenja uticaja u njima.

U BiH je Lavrov došao kao kozački razbojnik, a ne kao predstavnik duge, bogate i manirima uglađene diplomatije Rusije. Bruka i sramota je da Lavrov prvo dolazi na razgovor sa entitetom BiH, Republikom srpskom u istočnom dijelu Sarajeva. On je sa Dodikom i saradnicima mu razgovarao kao sa predsjednikom Predsjedništva BiH, nominalno, o problemima RS kao državom, a ne entitetom. Pri tome se najdirektnije miješao u unutrašnje stvari BiH kao države i vanjske kao potpisnice ugovora o ulasku u NATO savez. Radio je to Lavrov u prostoru sa ruskom i zastavom entiteta BiH RS. Zastave BiH nije bilo! Nije bilo ni Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića, potpredsjednika RS koja je entitet tri ravnopravna naroda! Nije to greška protokola, već svjesna je namjera bila pokazati da je zastava države BiH nepoželjna u njenom entitetu! Takođe, da su nepoželjni ni ravnopravni narodi!

Ko je usaglašavao protokol posjete Lavrova, da li Ministarstvo vanjskih poslova, ambasadori dvije države ili članovi Predsjedništva BiH, nije važno. Međutim, zapanjujuće je da će Lavrov posebno razgovarati i sa Draganom Čovićem, drugim vođom secesionističke politike povratka, da ne kažem povraćanja, Herceg Bosne!

Nakon svega, preostala dvojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović trebaju, u interesu međunarodnog subjektiviteta i zaštite ugleda države otkazati planirani razgovor sa Lavrovim. On je ispunio sve uslove da se proglasi personom non grata!

Gospodo, naš bosanski ponos je skup, našu smo nezavisnost skupo platili, naša država je skupa da bi se sa njom igrali drugi. Pa makar to bio i Sergej Lavrov, „sibirski medvjed“, kako mu tepaju u svijetu diplomatije. Tako bi on u ruskoj jezičkoj gradaciji bio Sergej, Serjoža, Ženja… (Piše: Ekrem AVDIĆ)

7 Komentari

  1. … sve je to farsa …puste tlapnje … dolazi NATO… uvodi se zakon o negiranju genocida … mogu biti u svojim glavama i nacionalisti i ubojice i varalice ali vise neće biti udruga ekstremno desnog skupa ideja koje će veličati zločince i negirati silne zločine koje su počinili … otvorio se novi zatvor u Lukavici…10 godina za presuđene negatore genocida…denacifikacija će biti sprovedena kao u Njemačkoj 1945…

  2. Predsjednik FBiH komentirao je za HMS i odbijanje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da razgovaraju sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

    – To je kućni neodgoj, nekultura. Kada vam netko dolazi u goste, tada ga primite, razgovarate s njim. S druge strane, Džaferović i Komšić pokazali su totalno amaterski, neozbiljan pristup u odnosu na jednu od najvećih svjetskih sila. I, s treće strane, najgore je što se na takav način pokušavaju dodvoriti nekome tko treba provoditi svoje interese. Mi, prvenstveno dužnosnici u BiH, trebamo uvijek voditi računa o interesima države i naroda kojeg prestavljamo. Džaferović i Komšić su sve prekršili, izazvali diplomatski skandal i napravili ogromnu štetu Bosni i Hercegovini.

    • A predsjednik FBiH je ko? Višedecenijski diplomata? Aha, M. Čavara govori o nekulturi, a ne smije pro0govoriti dok ne pita Čovića. Kao kad njegov šef prima visoke dužnosnike iz Hrvatske u Hercegovinu sam, a ne s ostalim članovima Predsjedništva. I još se ne najave…

  3. sveti Nikola Čudotvorac…Srbija ubrzo ulazi u NATO… Briše se granica na Drini … Gavrilo i suborci idu u Lukavicu … počinje denacifikacija regiona ex yu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here